Storleksguide för cykel

Ska du köpa ny cykel och har svårt att veta vilken storlek du ska köpa? Här får du tips, vad du ska tänka på!

Med rätt storlek och inställningar på cykeln får du en bra körställning samt rätt avstånd till styret och tramporna. Förutom bättre kontroll i sadeln undviker du på så sätt ryggont samtidigt som du får mer kraft i tramptaget. Cyklingen blir helt enkelt bekvämare och effektivare.

När man pratar storlekar på vuxencyklar refererar man ofta till ramstorleken. Här mäter man som vanligast i centimeter samt generell storleksangivelse som tex medium. Det kan emellertid dock vara lite tvetydigt med systemet för storlekar när det kommer till seniorcyklar. Olika cykeltyper kräver olika storlekar samtidigt som olika varumärken och modeller använder olika system och mätpunkter för att gradera sina cyklar.

En annan viktig aspekt att ta hänsyn till är att vi som människor är så olika byggda i kropparna. Långa eller korta ben i förhållande till överkroppen är därför ytterligare parametrar att ta hänsyn till.

En tumregel som kan tillämpas på många modeller när du väl är i butik och provar cykel hittar du nedan. Exemplet är baserat på hybridcyklar och ska bara ses som en utgångspunkt när man börjar testa olika cyklar i butik.

För att veta vilken storlek som passar just dig bäst är det därför viktigt att alltid provsitta cykeln för att försäkra sig om att man väljer en cykel som passar perfekt.

STORLEKSGUIDE FÖR BARN- & JUNIORCYKLAR

Till skillnad från när man pratar om vuxenstorlekar på cyklar utgår man alltid från hjulstorleken när det gäller barn- och juniorcyklar. Barnets första och därmed minsta cykel är oftast 12 tum och utrustad med stödhjul, fotbroms samt andra tillbehör för att skapa så bra balans som möjligt. Många gör dock misstaget att köpa för stor cykel till sina barn. Tänk dock på att koordination och balans inte är fullt utvecklad hos barn och kan göra det mer osäkert för dem att cykla. Med fel storlek blir det omöjligt för barnet att hantera cykeln på ett säkert sätt, vilket kraftigt ökar risken för olyckor.

Nedan finner ni en tabell som är en fingervisning för vilken storlek ni ska gå på men liksom för vuxencyklar ska barnet alltid provsitta cykeln för att ni ska försäkra er om att alla fyra kriterier runt balans och kontroll är uppfyllda. Barnet ska alltid kunna:

  • Stanna cykeln kontrollerat.
  • Hålla balansen.
  • Sätta ner minst ett ben på marken medan han/hon sitter på sadeln.
  • Nå båda handtagen vid fullt styrutslag.


Ett axplock av våra juniorcyklar.

Kom in till din lokala Sportringen butik så hjälper vi dig att välja cykel och ställa in allt på ett säkert sätt.