Våga ta steget och vandra!

Det är fler och fler som ger sig ut i naturen och upptäcker dess lugn och fridfullhet. Så nu till våren/sommaren kanske det är dags att hitta på något nytt sätt att tillbringa helgen på , så varför inte prova vandring?!

Allemansrätten ger oss alla tillgång till naturen och att vandra är ett av de enklaste sätten att utnyttja denna möjlighet. Att vandra är något som i princip alla kan göra och kräver inte några större krav på teknik eller fysik. En vandring tillsammans med familj och vänner kan vara oerhört avkopplande och uppfriskande.

Svenska fjällvärlden erbjuder en mängd med vandringleder och en av de allra mest kända vandringslederna är Kungsleden mellan Abisko och Hemavan som är mycket välbesökt under sommarhalvåret. Under en fjällvandring går man vanligtvis flera timmar om dagen i en miljö som är fantastisk för kropp och själ. Det finns även en stor mängd vackra vandringsleder utanför fjällvärlden så man behöver inte alltid resa för att finna en bra vandring.

För att vandringen ska bli den fantastiska upplevelse du önskar så behöver man vara förberedd och ha rätt utrustning. Utrustningen som krävs för en vandring varierar på vandringens längd. För dagsturer krävs en begränsad utrustning och planering. En mindre ryggsäck och ett par bekväma skor lämpade för den terräng man planerar att vandra i. Vid dagsturer kan man anpassa kläderna utifrån väderprognosen men man bör alltid ha med ett förstärkningsplagg, till exempel en varmare tröja och regnkläder om man blir överraskad av en regnskur.

Vid längre vandringar krävs mer och bättre utrustning och förberedelser, framförallt vid fjällvandringar. En flerdagsvandring med kläder/skor som skaver, regnkläder som inte håller tätt eller ett tält som inte är anpassad för fjällvindar kan verkligen förstöra upplevelsen. En stabil ryggsäck som tål alla väder och som sitter bra på ryggen, ändamålsenliga kläder och skor som är anpassade för vandring och håller fötterna i bra skick är A och O. Vid längre turer kan packningens vikt bli begränsande och det är därför viktigt att bara ta med de saker du verkligen behöver och lämna alla ”bra-att-ha” saker hemma. För en tre-nätters vandring brukar packningen väga kring 15-20 kg.

Vana att använda utrustningen är minst lika viktig som utrustningen i sig. Det som kan verka enkelt kan bli väldigt besvärligt vid till exempel hård vind eller mycket regn. Testa därför utrustningen innan en längre vandring. Passa till exempel på att gå in kängorna och använda köket under dagsutflykten och prova att resa tältet på gården.

Förbered vandringens rutt väl innan avfärd utifrån vad ni vill se och göra. Titta på kartor, prata med guider eller vandrare med erfarenhet av den tur ni planerar att göra.

Om du känner att du inte har all utrustning eller vana att använda den så kan det vara en bra idé att börja med att bo i en stuga eller fjällstation och därefter göra kortare dagsturer. Om du vill testa på längre vandring men inte bo i tält kan en vandring mellan fjällstationer vara ett bra alternativ. Det finns både enkla stugor, som kräver att du har med dig egen mat och sängkläder och stora stationer där man kan äta trerätters middag och sova i sköna sängar. En väldigt populär sträcka att vandra mellan fjällstationer är Jämtlandstriangeln där du vandrar mellan Storulvån, Blåhammaren och Sylarna. Du som söker den totala friheten och lugnet kan istället välja att sova i tält och vandra utanför lederna. Detta kräver mer utrustning och en stor fjällvana men kan ge en fantastisk upplevelse. PS, glöm ej myggmedel.


Det går alldeles utmärkt att ta med barnen på vandringen, både dagsturer och flerdagsvandringar. Barn är oerhört duktiga på att vandra om de får göra det i sin egen takt. Försök att inte sätta för hårda begränsningar för vad barnen kan eller inte kan utan låt dem prova själva och vara med och planera lämpliga turer. Vandringsleder är ofta kuperade och tar lite längre tid än vad man tror. När man vandrar med mindre barn får man räkna med ca 2-3 km per timmer, lite beroende på terräng och 5 – 8 km per dag. Se till att ha energi så som nötter, frukt, choklad eller annat lättillgängligt för att hålla energin uppe och ta pauser när det behövs. 45 minuter vandring och 15 minuter paus är ett vanligt ”schema” som passar bra även för vuxna.

Precis som för vuxna så är bra utrustning oerhört viktig för barn – blöta och kalla barn är sura barn! Se till att även barnen har bra vandring- och regnkläder samt skor. Låt även barnen få bära lite utrustning. De minsta kanske kan bära sina regnkläder i en liten ryggsäck och de lite större kan bära all sin personliga utrustning.

Våga ta steget och vandra, lycka till!


Ett urval av våra friluftstillbehör!

Klicka här för att se våra outdoorartiklar!