Skoguide

Vi på Sportringen brinner för att göra din vardag och ditt idrottande både enklare och roligare. I vår skoguide hittar du mängder av tips och råd som hjälper dig att välja rätt sko.

Olika skor till olika aktiviteter

Det är lätt att tänka att en och samma sko borde fungera till all sorts träning, men faktum är att olika aktiviteter belastar ben och fötter på olika sätt. Joggingskor, walkingskor, inomhusträningsskor osv är alla anpassade för olika sorters steg och aktivitet.

Sulan på en joggingsko är gjord för att driva dig framåt i steget. Den är inte anpassad för att röra sig i sidled. Därför är det viktigt att inte använda sina joggingskor när man till exempel tränar ett aerobicspass på gymmet.

För inomhusträning och aerobics är sulan gjord för att du ska kunna röra dig framåt, i sidled, snurra och hoppa. Även dämpningen i skorna skiljer sig åt. En löparsko är mer dämpad baktill medan en inomhusträningssko är dämpad i framfoten. Aerobicsskor finns ofta i både höga och låga modeller. Tänk på att stabiliteten sitter i mellandelen på skon och inte i skaftet. Man kan tro att en högre sko är stabilare, men så är alltså inte fallet.

Att tänka på när du väljer skor

  • En bra sko ska vara rymlig framtill. Detta är speciellt viktigt vid köp av joggingskor, eftersom tyngden ökar i varje steg och din fot ökar upp till en hel skostorlek i längd.
  • Det är viktigt att skon har ett bra hälgrepp och inte glappar.
  • Leta efter en sko med stabil hälkappa.
  • Sulan ska vara följsam men ändå vridstyv. Den ska böja sig på samma ställe som tårna böjer sig.
  • Midjan, mitt på sulan, ska vara vridstyv för ökad stabilitet.
  • Knyt skorna ordentligt. Detta gäller både när du provar skon i butik och när du använder skon. Om du inte knyter skorna stabiliseras foten inte på rätt sätt och risken för skador ökar.
  • När du köper joggingskor kan det vara värt att fundera över hur och när du ska använda skon. Om du springer flera gånger i veckan eller tävlar, kan det vara bra att variera mellan två löparskor. En lättare sko som du använder vid tävling eller kortdistansträning och en stabilare sko med mer stötdämpning som du kan använda  när du springer längre distanser.
  • Är du en ovan löpare är det bra att välja en något stabilare och mer dämpad sko, då denna minskar risken för skador.
  • En tyngre löpare bör satsa på en stabilare sko med mycket dämpning för att inte dra på sig några belastningsskador.

Lycka till med tränandet!

Ett urval av våra walkingskor!