Vinterjackan är det plagg som skyddar oss mest mot vind, väta och kyla så det gäller att välja jacka med omsorg. Innan du slår till kan du fundera igenom vad som är viktigt för dig. Allt från stil och funktion till väderleksförhållanden är bra att ta i beaktning när du väljer vinterjacka. Nedan har vi listat några punkter som kan hjälpa dig på vägen:

  • En vinterjackas förmåga att hålla värme beror på material, isolering och sömnad samt förmåga att kapsla in luft. Här kan du även fundera över hur rymlig din jacka ska vara och om det ska rymma flera lager innanför?
  • Jackans material har avgörande betydelse för hur väl den kan motstå vind, väta och kyla. Om du prioriterar funktionalitet bör du investera i en jacka med funktionellt material, som exempelvis GORE-TEX eller windstopper. På jackans etikett brukar det stå om den är vind- och vattentät. Eller håll utkik efter GORE-TEX symbolen för att vara säker på att jackan håller hög kvalitet.
  • Du kan också fundera över ditt behov av fickor och förvaringsutrymmen. Denna detalj kan lätt glömmas bort i valet av jacka, men kan ha stor betydelse för funktionen. En jacka försedd med dragkedja i halsen kan vara skönt för att undvika att halsen blir nedkyld.
  • Stora delar av kroppsvärmen utgår från huvudet, men en huva på jackan hjälper dig att hålla värmen riktigt kalla dagar. Viktigt! Om du ska köpa jacka till ett barn ska huvan vara avtagbar, eftersom barnet kan fastna med huvan vid lek och aktivitet. Och glöm inte mössan!
  • Sist men inte minst – hur ska jackan se ut? Föredrar du en kortare eller längre modell? Vilken färg ska jackan ha? Är du ute efter en moderiktig jacka eller är funktionen prioriterad?

En liten jackguide:

  • Skaljackan är en funktionsjacka som passar stora delar av året och är perfekt för den aktiva personen. Genom att variera hur mycket kläder du har under kan du lätt justera värmen. Jackan kan fungera både som skidjacka på vintern och som regnjacka på sommaren.
  • Dunjackan är varm och har en isolerande förmåga i förhållande till sin vikt, men besitter inte någon direkt funktionalitet. Dun passar bra i torrt och kallt väder och för aktiviteter som inte leder till att du svettas.
  • Syntetjackan isolerar även om materialet är fuktigt. Syntet är ett bra val vid mer ansträngande aktiviteter och vid fuktig väderlek.
  • Parkasjackan är varm och tålig. Den skyddar oftast mot både vind och vatten. Den är dessutom ofta ett snyggt alternativ!