Vinter = Halka

Nu kommer snart vintern med snö och is. Fantastiskt i rätt sammanhang, men vintern betyder också halka – och olyckor. Statistik från MSB*, visar att varje år halkar över 27 000 svenskar så pass illa att de måste uppsöka sjukhus. Då har vi inte ens nämnt alla som undkommer med skråmor och ömma kroppsdelar. Värst drabbade är kvinnor.

– Få skulle komma på tanken att ge sig ut med bilen med sommardäck på vintern. Så frågan är varför vi inte tänker likadant när det gäller sulorna på våra vinterskor, säger David Ekelund, vd och grundare av Icebug.
Han fortsätter: När vi bor i ett land som har vinter en så pass stor del av året skulle alla behöva skor som faktiskt är gjorda för vinterbruk. Ofta räcker det med en isfläck som man inte ser och är medveten om för att olyckan ska vara framme.

Värst drabbade av halkan är kvinnor och då speciellt i åldrarna 40–70 år. Statistiken visar att det nästan är 60 procent vanligare att kvinnor måste uppsöka sjukhus efter att ha halkat än att män måste göra det.

– Det finns ingen helt säker förklaring till varför. Vår gissning är att det dels beror på att männen tar bilen mer medan kvinnor går. Dessutom är benskörhet mycket vanligare hos kvinnor, vilket gör att ett fall oftare får allvarliga konsekvenser, säger David Ekelund.

Detta vill det svenska skoföretaget Icebug ändra på. Varje par skor som når ett par nya fötter är ett viktigt steg mot färre halkolyckor.
– Vi vill att man ska kunna fortsätta vara aktiv utomhus även under vintern. Vår mission är att inspirera och möjliggöra för människor att vara ute året om och på det sättet leva ett hälsosammare och bättre liv, säger Ekelund.

TIPS!

En av Icebugs storsäljare är Nirak2 BUGrip. 
Nirak är en sportig sko som klarar av långa promenader och vinterlekar. En dubbad, slitstark och vattenavvisande sko med fantastisk komfort. ätt som en sneaker men varm som en vinterkänga och utrustad med Icebugs marknadsledande grepp. Nirak2 BUGrip® är framtagen för att vara en mångsidig sko för roliga vinteraktiviteter, som att leka med barnen i snön eller gå längre promenader med hunden.

* Myndigheten för samhällsskydd och beredskap