När du vill vara säker på att hålla dig 100% torr.

Didriksons delar med sig av sina bästa tips på vad du skall tänka på för att säkerställa att kläderna du köper både är vattentäta och hållbara så du håller dig torr när höstregnet äntligen är här. Didriksons har mer än 100 års erfarenhet av att tillverka vattentäta plagg.

Är mitt plagg vattentätt?
När man ska köpa regnkläder är det inte bara ett vattentätt tyg som är viktigt. För att plagget skall vara vattentätt handlar det även om sömmars placering, vattenavvisande dragkedjor, tejpade sömmar och hållbar impregnering för att nämna några faktorer som påverkar.

Vattentäta tyger
Ett vattentätt plagg (som inte är av Galon®) från Didriksons har en vattentät beläggning på insidan i tyget, dolt av ett foder eller annat material. Det är alltså inte tyget i sig som gör våra plagg vattentäta. I tillägg till beläggningen på insidan har plaggen en vattenavvisande ytbehandling på utsidan. Vattenavvisningen kallas ofta för DWR (Durable Water Repellency).
För att sedan få plaggen helt vattentäta tejpas alla skarvar och sömmar med en vattentät tejp. Det är alltså inte vattenavvisningen som gör plagget vattentätt, utan beläggningen som är dolt inuti plagget.

Galon®
Galon® är ett slitstarkt och vattentätt material som aldrig behöver någon ytbehandling och sällan behöver tvättas vilket gör det väldigt hållbart. Skillnaden mellan Galon® och vävda vattentäta tyger är att Galon® inte släpper igenom vattenmolekyler i form av ånga. Om ångan inte kommer ut så kommer det bildas kondens och du upplever att du blir fuktig och sedan kall. Galon® används främst till plagg där aktivitetsnivån är lägre.

Tejpade & svetsade sömmar
Förutom att tyget som regnkläderna är tillverkade av måste hålla vätan ute, så måste även sömmarna hålla tätt. Sömmarna är de mest utsatta delarna på ett vattentätt plagg.
– Vi planerar omsorgsfullt sömmarnas placering och tejpar eller svetsar alltid alla sömmar på våra vattentäta plagg, även de sömmar som inte är direkt utsatta för regn, för att säkerhetsställa plaggets vattentålighet, säger Per Odqvist produktchef på Didriksons.

Vattenavvisande dragkedjor & skyddade dragkedjor 
Dragkedjan är ett kritiskt område på plagget där vatten enkelt kan tränga igenom. Didriksons dragkedjor är alltid vattenavvisande och många av regnkläderna har en skyddande slejf på in- eller utsidan av plagget (eller både och) så att vattnet inte når igenom.

Hållbar vattentäthet
För att minimera användningen av vatten har Didriksons sedan fem år tillbaka använt sig av en teknik som kallas för ”Solution Dye” när man färgar in flertalet tyger. Man färgar polyestertråden redan vid utvinningen av tråden, innan den vävs till ett tyg. Detta gör att man undviker den normala infärgningsprocessen, där man först väver tyger med ofärgade garner och sedan färgar in tygerna i en maskin som liknar en stor tvättmaskin.
Varje kilo av Solution Dye-material sparar mellan 80 – 120 liter vatten jämfört med traditionella sätt att färga syntetiska textilier.

Återvinningsbara regnkläder
För första gången lanserar Didriksons återvinningsbara plagg i polyester som är både vind- och vattentäta. I höstens kollektion återfinns flera återvinningsbara regnkläder i polyester. Om ditt plagg är försedd med deras återvinningssymbol så vet du att kläderna kan återvinnas i framtiden och bli till nytt material.

PFC-fri /PFAS-fri vattenavvisning
Ett vattentätt plagg från Didriksons är alltid impregnerat med en PFC-fri vattenavvisning. Allteftersom plagget slits behöver det impregneras på nytt. När man ska göra det beror på hur mycket väta och slitage som plagget har utsatts för, men när regndropparna inte längre pärlar sig på ytan är ett tecken på att en åter-impregnering behövs.  Regnplagg i Galon® behöver inte någon impregnering utan är vattentätt ändå.

 – För oss är det inte bara viktigt att spara vatten, utan också att se till att inte släppa ut farliga ämnen som kan påverka vatten och miljö. Våra ytbehandlingar för att göra plaggen vattenavvisande är fria från Fluorkarboner/Perfluorerade ämnen för att skona naturen, säger Per Odqvist produktchef på Didriksons.