Välj rätt utrustning för alpint
Inom alpin skidåkning finns en uppsjö av utrustning. Om du är nybörjare eller erfaren, liksom var och hur du vill åka, påverkar vad du ska välja. Nedan reder vi ut vad du bör tänka på för att hitta rätt utrustning.
Vilka skidor ska jag välja?
En av de vanligaste frågorna är vilka skidor man ska välja. För att hitta en bra längd på skidorna behöver du ta hänsyn till flera parametrar. Vikt, åkskicklighet och vilken typ av skidåkning du utövar. Det mest grundläggande är dock i vilken terräng du ska åka.
Pistskidor är konstruerade för åkning i preparerade backar. Pistskidan klarar av lite hårdare underlag och isigare förhållanden. Pistskidan delas upp i slalom – och storslalomskidor. Slalomskidan är lite kortare och med en snabb svängradie – perfekt för kvicka svängar. Storslalomskidan är konstruerad för att ligga i höga hastigheter och längre svängar med mer stabilitet och styvhet.
Allmountainskidor även kallad allround eller freerideskida, är konstruerade för att användas i alla förhållanden, både i pisten och utanför. Allmountainskidan har en lite bredare midja än pistskidan då bärkraften ska vara starkare i lösare snöförhållanden. Dessa skidor är perfekta för dig som vill åka över hela berget.
Twintipskidor även kallad parkskida, är en mjukare och mer lekfull skida. Den är konstruerad för att du ska kunna både hoppa, trixa och köra baklänges. Twintipskidan är en mångsidig skida som passar bra även i pisten!
Offpistskidor passar dig som verkligen vill åka i ospårad terräng och räknar med mycket snö. Den bananformade skidan är ultimat för djup och lätt snö där du får fint flyt. Skidan är kvick och lättsvängd eftersom åkytan är kort. Den saknar helt traditionellt spann, vilket gör att den passar mindre bra i hårda fören.
Toppturskidor passar dig som vill gå på topptur. Toppturskidan är en smalare och kortare variant vilket gör den till en lättare skida. Detta är viktigt eftersom du ska släpa med dig allt du har på dig, inklusive skidor, upp för berget.
Vad innebär svängradie?
Svängradien bestäms av skidans skärning, som är ett mått på förhållandet mellan skidans topp, midja och bakdel. Skärningen tillsammans med längden bestämmer hur skidan svänger när du lägger över den på kant. En slalomskida som är kort och snabb i svängarna har en kort svängradie, i jämförelse med en storslalomskida där svängradien är högre.
Vilka skydd behöver jag inom alpint?
Skidhjälmen ska sitta tajt men bekvämt – den ska inte röra sig när du skakar på huvudet. Hakbandet ska gå lätt att knäppa och spänna åt. Hjälmen bör ha märkningen CE-EN 2077 – då vet du att den uppfyller säkerhetskraven. Prova alltid hjälmen ihop med dina skidglasögon så vet du att de sitter skönt, samt att det inte blir ett mellanrum mellan glasögonens övre kant och hjälmen.
Ryggskyddets storlek är viktigt, men det är svårt att gå exakt efter kroppslängd eftersom det är din rygglängd som avgör – prova dig fram till vad som passar. Detsamma gäller vilken modell du ska välja. Här brukar prestandan vara liknande även om de skiljer lite i passform och utförande.
Välj rätt pjäxor
En perfekt pjäxa ska kännas liten men får inte klämma på någon särskild punkt. Hälen ska vara fixerad och du ska inte kunna lyfta den om du försöker stå ”på tå” i pjäxan.
Alla pjäxor är märkta med ett tal som anger flex, det vill säga styvhet. Talet varierar mellan olika tillverkare och brukar ligga mellan 60 och 110 för damer, och 70 och 140 för herrar. Hög kroppsvikt i kombination med god skidteknik kräver en styvare pjäxa, medan en lättare skidåkare med mindre skidkunskap kräver mindre flex.
Det finns två typer av skal att välja mellan. Det traditionella tvådelsskalet består av fotdel och skaft. Tredjedelsskalet har ett jämnare flex som passar bättre för friåkning och parkåkning. I slutändan är det dock passformen på pjäxan som bör avgöra framför konstruktionstyp.
Med lästbredd menas hur bred pjäxan är vid den bredaste punkten. Siffran ger en grovföraning om en pjäxa kommer passa en bred eller smal fot.
Pjäxans storlek anges i Mondostorlekar, vilket är innermåttet på pjäxan i centimeter. Storlekarna tillverkas oftast bara i hela centimeter.
Botten på själva pjäxan är helt platt, vilket gör att det kan vara skönt att komplettera med en formgjuten sula. De flesta sportbutiker erbjuder sportsulor med extra hålfotsstöd som kan användas i både pjäxor och andra idrottsskor.
Komplettera gärna pjäxan med en bra tunn ullstrumpa. Merinoull varken kliar eller samlar bakterier, vilket gör att du kan använda dem i flera dagar utan att de luktar.