Välj rätt fotbollsskor!

Fotboll spelas idag på alla olika typer av underlag. Gräs, konstgräs, grus, inomhus. Det innebär också att du behöver olika typer av skor för dessa underlag. Har du rätt skor får du de allra bästa förutsättningarna för ditt spel. Nedan går vi igenom användningsområden och reder ut begreppen för de fem vanligaste sulorna för fotbollsskor; AG, FG, HG, TF och IC/IN, samt blandningsmodellerna FG/AG och MG.

AG – KONSTGRÄSSKOR
Idag blir allt fler fotbollsplaner konstgräsplaner vilket också gör att antal modeller anpassade för detta underlag ökar.
AG står för Artificial Ground. Detta är konstgrässkor som har extra starka dobbar som är något kortare för att kunna stå emot det slitage som uppstår under spel. Använder du skor med för långa dobbar på konstgräs ökar risken för skador, då långa dobbar lättare fastnar i konstgräset vilket kan ge vridningar i fotled och knän.

HG – DOBBAR är en något ovanligare variant som består av mjuka och låga dobbar som passar bäst till spel på konstgräs och hårdare naturgräsplaner.

FG – GRÄSSKOR
FG betyder Firm Ground och ska användas vid spel på äkta gräs och ska inte användas till konstgräsplaner alls. För bästa grepp och säkerhet är FG dobbarna lite längre än AG-dobbarna och hårdare och fungerar därmed även bra när planen är blöt.
Är du anfallare kan det vara bra att ha en FG-sko som är lätt, smidig och har ett optimalt grepp medan en mittfältare som springer mycket med färre tvära riktningsförändringar kan det behövs en sko med lägre dobbar. På grund av dessa olika typer av behov kommer nu skor också med olika egenskaper så olika längd på dobbarna.

TF – GRUSSKOR
Skor med beteckningen TF är anpassade för grusplaner och står för Turf. De små dobbarna gör att kontaktytan blir som störst när du använder grusskor, detta ger också det bästa greppet under spel på riktigt hårda banor. TF-dobbar kan också passa bra på riktigt hårda och torra konstgräsplaner.

IC – INOMHUSSKOR
Inomhusskor har inga dobbar alls då man vill komma ner så nära golvet som möjligt. De är istället utrustade med platta, mönstrade sulor som har en låg profil och inte lämnar märken efter sig, så kallade Non-markingsulor. De är bra dämpade och går även att använda till annan inomhusidrott.

FG/AG OCH MG – MULTISULA
Många fotbollsspelare växlar mycket mellan spel på konstgräs- och naturgräsplan, vilket gör att de har behov av en multisko med en sula bestående av olika typer av dobbar.
FG/AG och MG-sulan är tillverkad för den nya generationens konstgräs och spel på naturgräs. Den innehåller en kombination av egenskaper från FG- respektive AG-skor för att vara hållbara nog för spel på konstgräs, samtidigt som de ger bra fäste på båda underlagen.