8 tips till rätt skridskor!

Dags för nya hockeyrör?  Då är det några saker du skall tänka på! 

1. Hur tung är du?

Olika skridskomodeller har olika styvhet. En generell regel är att ju lättare du är, desto mjukare skridskor skall du ha. Skridskornas skal ger stabilitet och skydd samtidigt som insidan är vadderad, formbar och ger komfort.

2. Vilken spelstil, styrka och teknik har du?

Hårdheten påverkar hur du kan böja benet och röra foten, vilket då påverkar din balans och din teknik. Köper du för styva skridskor kommer du att få svårare att åka och det kommer hämma din chans att utveckla dig och bli en bättre skridskoåkare. Samma sak gäller om du köper för mjuka skridskor. 

Är du en tyngre spelare eller om du är på is fler än fyra dagar i veckan så bör du ha ett par extra skridskor. Materialet i skridskorna behöver vila och torka och de har svårt att hålla en hel säsong om de inte får pausa ett par dagar i veckan. Ett tips kan vara att använda förra säsongens skridskor under två träningar per vecka.

3. Vilken storlek har du?

Skridskon ska sitta tight och ha bra kontakt med foten men med viss plats för rörlighet i tårna. Ställ dig alltid upp när du provar och böj på benen så det känns som när du är på isen och foten hamnar rätt i skridskorna. Våra experter i butiken använder sig av avancerade 3D fotskanners från BAUER och CCM och ställer frågor om dina gamla skridskor och din åk- och spelstil. Därefter rekommenderar vi de modeller och storlek som passar bäst för just dig. Slutligen får du prova och känna vilka som sitter bäst, det är alltid det viktigaste.

4. Hur får man en skridsko att sitta bäst på foten?

Alla hockeyskridskor har olika nivå på formbarhet. Ofta hänger det ihop med prisklassen där du får mer och bättre formbart material i en skridsko som kostar mer. När du har provat ut den modell och storlek som sitter bäst är det dags att ”baka” skridskorna. I vår hockeybutik har vi en speciell ugn som skridskorna värms upp i rätt antal minuter och till rätt temperatur. Detta är inget man ska göra i en ugn hemma i köket, det kan bli en dyr historia.

När skridskorna har rätt temperatur knyter våra experter på dem på dina fötter. Viktigt är att dra snörena på rätt sätt eftersom hela skridskon är mjuk efter värmningen, så inget går sönder. Efter det ska du sitta ner med benen i rätt vinkel så skridskorna svalnar och formar sig i rätt position. 
Det behövs ungefär 10–15 min för att allt ska kallna. Helst ska skridskorna vila ca 12 timmar efter en värmning och formning

5. Har du problem med knölar eller skav på fötterna?

Våra experter i butiken är utbildade och har kunskapen att hitta rätt skridskor och storlek till dig så du ska slippa få nya problem med fötterna. Har du redan förhårdnader, utväxter och knölar så hjälper vi dig genom att ”trycka ut” skridskorna på de områden som behövs och massera skridskorna när de är varma och formbara så att det finns så lite mellanrum mellan skridsko och fot som möjligt. Detta kan behövas göras fler gånger under säsongen då foten och skridskorna kan ändra form med tiden som de slits. Gör vi bedömning att det bästa alternativet för dina fötter är en helgjuten skridsko (custom), formad i fabrik efter dina fötter, så löser vi enkelt detta. Det är mellan 6 – 10 veckors leveranstid på dessa, beroende på vilken del av säsongen det är.

6. Vilka snören passar dig bäst?

Alla skridskor kommer med ovaxade snören, men många gillar att byta till vaxade som ofta uppfattas att vara lättare att knyta hårt och håller sig på plats bättre. Ovaxade snören gör skon lite mer elastisk och mjuk och är mer skonsamma för händerna när man knyter. Vi erbjuder olika färger på snörena och de finns olika längd – 244 cm eller 274 cm är vanligast på yngre spelare och 304 cm är till de som har större fötter. Var noga med att se över snörena efter träning och match då det kan vara väldigt stressande att behöva byta snöre precis innan nästa is-tillfälle om det råkar gå i sönder. Ha gärna ett par extra liggandes i bagen/backen.

7. Vilken slipning skall jag välja?

Nya skridskor från fabrik saknar oftast en uppslipad egg. En slö egg gör att man tappar skäret, och när man tappar skäret så är det lätt att ramla. För att behålla eggens skärpa eller slipa ny egg måste man slipa skenorna på en riktig skridskoslip. Det finns olika typer av stål, generellt så gäller att ju dyrare stål du köper, desto finare stål som gör att det blir lättare att få en bra skärpa som också håller längre. 

När du har köpt nya stål eller skridskor bör du slipa en profilslipning på dem först innan du slipar dem vanligt. Detta gör att du får mer och bättre kontakt med isen som då gör att du åker bättre, snabbare och kan utveckla din åkning på rätt sätt. Prata med våra experter i butiken, de är utbildade proffs och hjälper dig med vad som passar bäst för just dig.

8. Se till att alltid ha nyslipade skridskor.

Ju mer man åker, desto snabbare slits skenorna på dina skridskor och de blir slöa. För bästa acceleration, rörlighet, fart och stabilitet – se till att alltid ha nyslipade skridskor! Det finns flera typer av slipningar där kroppstyp, vikt, erfarenhet och position på isen är viktiga faktorer. Vi hjälper dig att komma fram till rätt slipning som passar just dig. Vi använder de mest avancerade slipmaskinerna från välkända Prosharp och är utbildade experter som älskar att prata slipning!

Ett urval av våra skridskor!