FEM frågor inför cykelköpet!

Att cykla är underbart, men när du väl står i butiken kan det ibland vara svårt att hitta rätt. Vilken cykel passar mig bäst? Vilket lås behöver jag? Hur förvarar jag bäst min cykel? Här får du våra 5 bästa tips på vad du ska fråga dig själv när du köper ny cykel.

1. Vad är ditt syfte?

Fundera ordentligt på hur du kommer använda din cykel innan du bestämmer dig för vad du ska skaffa. Dina behov och din omgivning styr vilken cykel du ska ha.

Om du kommer cykla mycket i backar behöver du en cykel med fler växlar, då blir det lite lättare att ta sig fram, annars räcker det kanske med tre växlar. Är det riktigt tuffa backar du behöver ta dig upp för kanske du har behov av en elcykel för en extra skjuts. 

För dig som vill cykelpendla är en hybridcykel värd att överväga, den är lite sportigare än den klassiska cykeln och har däck som är väl lämpade för asfalt eller hårdare grus. Du sitter också på ett sätt som gör att du får ut mer kraft i ditt trampande, vilket hjälper dig på längre sträckor.

Om syftet med din cykling istället är hårdare träning är det kanske istället en mountainbike eller en racer som du ska kika på. Tänk dock på att dessa cyklar kräver mer underhållning och skötsel. Är du osäker är det naturligtvis bäst att fråga i någon av våra butiker så får du hjälp och råd.

2. Vad har cykeln för behov av extrautrustning?

En cykel ska enligt lag vara utrustad med reflexer och ringklocka och det har de flesta klassiska cyklar redan från början. En mountainbike är däremot mer avskalad och där kan du behöva köpa till reflexer. Ska du cykla i mörker måste du ha framljus och bakljus, enligt lag, men självklart även för din egen säkerhet. Ett extra lås kan också vara bra för att vara mer säker på att du får behålla cykeln. Satsa då på ett kättingslås eller ett vajerlås.

3. Hur mycket skötsel kan du ge din cykel?

Ju mer avancerad cykel du skaffar ju mer skötsel kommer krävas. En mountainbike behöver regelbundet rengöras, så skaffa gärna en borste. En elcykel har en servicebok och kräver service i en certifierad verkstad för att alla garantier ska gälla. Men även en vanlig cykel mår bra av regelbunden service. En del kan du också göra själv hemma, tänk på att då och då dra åt skruvar och muttrar då dessa gradvis lossnar efter användande.

4. Vilken budget har du?

En bra fingervisning och som gör att du sållar bort vissa cyklar är såklart din budget. Det kan dock ibland vara lätt att tänka att den dyraste cykeln är den bästa, men det är inte alltid sant. Naturligtvis innebär ofta en dyrare prislapp en högre kvalité. Men om du inte har användning för funktionerna som den högre prissatta cykeln har kan extra funktioner ofta vara till nackdel snarare än fördel. Mer komponenter innebär större behov av underhåll och ibland dyrare reparationer.

5. Hur känns den när du cyklar?

En cykel kan vara teoretiskt perfekt för dig men om inte känslan är rätt kommer du troligast bli besviken. Om du är inne på att köpa elcykel är det extra viktigt att testa den innan köp. Det finns fram- och bakhjulsdrivna elcyklar men också de med mittmonterad motor och motorns placering har stor betydelse för upplevelsen på cykeln.

Och du glömmer väl inte hjälmen?

Hjälmen är utan tvekan det viktigaste tillbehöret till din cykel. Den bästa hjälmen är den du faktiskt använder, så tänk på att passformen är bra – då är hjälmen både mer bekväm och skyddar bättre vid ett olycksfall.

De hjälmar som är utrustade med MIPS-system är designade för att reducera så kallade ”rotationsskador”, som uppstår när huvudet kolliderar med marken och ger upphov till de allvarligaste typerna av skador. Håll utkik efter hjälmar med ett gult märke som det står ”MIPS” på.

Lycka till med ditt cykelköp!