December är för många en månad tillägnad god mat och sociala tillställningar. Man umgås gärna kring mat och det finns alltid något att tugga på. De flesta av oss går nog in i denna högtidsmånad med en oro för att äta för mycket och röra på sig för lite och för många av oss blir det just så. Därför tänkte jag ta upp ett par saker som kan göra din julhelg lite hälsosammare. Hälsa för mig är att äta nyttigt, träna ofta och tänka snälla tankar, men även att tillåta sig att ta en extra godisbit ibland, släppa taget om alla regler vi sätter upp och låta sig själv bara vara för en stund. Jag tycker inte att man borde vara för hård mot sig själv, men det finns många sätt att skapa förutsättningar för att må bra.

  • Fokusera på grönsaker och sallader på julbordet, skippa de rätter du egentligen bara äter för traditionens skull.
  • Låt inte julgodiset stå framme, då lär det garanterat försvinna snabbare än om du plockar undan det ibland.
  • Prova modernare recept på julgodis. Kanske grönkålschips, rawbollar eller recept med mindre socker eller naturlig sötning. (Skrolla ner för två av mina favoriter).
  • Kanske mår kroppen bra av att ta det lite lugnare i helgerna? Fokusera på vardagsmotion, frisk luft och rörelser som känns bra i stunden.

 

Två recept på nyttigare julgodis.

Pepparkakstryfflar
ca 12 st

1 dl havregryn
10 färska dadlar
1 msk kokosolja
2 tsk malen kanel
1/2 tsk malen ingefära
1/4 tsk malen kardemumma
1/4 tsk malen kryddnejlika
1 krm salt
75g mörk choklad

Mixa havregrynen till mjöl och kärna ur dadlarna. Mixa havremjöl och dadlar med kokosolja och kryddor till en slät massa. Placera i kylen í ca 30 min eller tills smeten stelnat så pass att den går att rulla till bollar. Smält under tiden chokladen över vattenbad. Rulla smeten till 12 medelstora bollar och doppa i den smälta chokladen. Lägg på en tallrik och låt stelna i frysen. Servera frusna eller tinade.

Rocky Road
ca 15 bitar

100g kakaosmör (eller kokosolja)
2 msk kokosolja
5 msk rissirap (eller honung)
5 msk kakao
en nypa salt
2 dl jordnötter
1 dl pistagenötter
150g hackade aprikoser
flingsalt

Smält kakaosmör och kokosolja i en skål över vattenbad. Tillsätt kakao, sirap och salt och rör tills det blandats väl. Blanda nötterna och aprikoserna i en stor bunke och rör ner chokladen tills allt är täckt. Täck en form eller matlåda med bakplåtspapper och häll i smeten. Låt stelna i frysen i minst 2h eller över natten, innan du skär upp den i bitar och förvarar i kylen.

Jag önskar er en trevlig och fridfull jul!

//Johanna