Nu under vinterhalvåret ligger förkylningarna i centrum. Många blir drabbade och man tycks aldrig komma ifrån den onda cirkeln. Många beklagar sig över att man blir alldeles för lätt sjuk. Frågan är om man vet hur man ska göra för att hålla sig frisk – i den mån det går? En fråga: Tar du hand om dig själv? Många anser sig vara måna om sig själva och tycker att det kan inte vara så svårt. Dock finns det vissa knep för att få ett bättre immunförsvar och en god hälsa.

Miljö kan påverka
Detta beror ju också i vilken miljö du befinner dig i, var du arbetar till exempel. Omger du dig på en arbetsplats där det är mycket folk i omlopp, som i en affär eller på en skola, kan toleransen mot sjukdomar vara högre än om du sitter på ett kontor med mycket mindre bakterier cirkulerande.

Magen viktig
En fungerande mage är grunden till ett gott immunförsvar. Med en balanserad kost, som är berikad på både vitaminer och mineraler höjer detta styrkan av ditt försvar. Att hålla en aktiv livsstil är också viktigt för kroppen. Det behöver inte bara vara löpning eller träning på gym, utan det kan också vara dans, friluftsliv, cykla eller rida m m.

Sömn är enormt viktigt!
Sömnen är viktig för ditt immunförsvar men också för återhämtning av kroppen och för att hjärnan ska kunna bearbeta det den har tagit in under dagen. När du sover går pulsen ner i varv. Stresshormonerna, kroppstemperaturen och blodtrycket sjunker och immunförsvaret aktiveras. Sömn är lika viktigt som motion och en hälosam kost. Men tyvärr är det sömnen som vi drar ner på för att hinna med allt som måste göras. Försök att som vuxen få in mellan 7-8 timmars sömn per natt. Det kommer gynna dig i längden.

C-vitaminer
C-vitamin är en viktig vitamin som våra kroppar kräver för ett gott försvar. Det är bland annat viktigt för bindvävens ämnesomsättning som stärker hud, tänder och skelett. Med hjälp av c-vitamin blir det även lättare att ta upp järn ur livsmedel. Vitaminet är viktigt för cellernas försvar mot fria radikaler. Fria radikaler är en stor grupp olika ämnen som kroppen bildas med hjälp av syre. De fria radikalerna uppkommer av olika saker, såsom läkemedel, rökning och avgaser, alkohol, stress m m.  Dessa radikaler är negativa för kroppen och därför behöver vi olika vitaminer och andra antioxidanter för att kroppen ska orka stå emot dem. 

Morgonjuice
En enkel och god morgonjuice kan man göra på apelsin, ingefära och morot. Tillsätt gärna lite nyponpulver och färsk gurkmeja om du har stela leder eller artros.

2 apelsiner
ca 1/2 cm färsk ingefära
1 liten morot, skalad
ev 1 tsk nypon och 1/2 cm färsk gurkmeja
1-2 dl kallt vatten

Skala apelsin, ingefära och morot och ev gurkmeja.
Lägg alltihop i en mixer och kör under en stund så att du får en slät dryck. Servera gärna med ett par isbitar.

En riktigt vitaminboost!

D-vitaminer
Brist på D-vitamin är en mycket vanligt under denna mörka tid.
Vad händer när man har brist på detta ämne?
D-vitaminbrist kan variera från person till person och är oftast rätt difusa. De mest förekommande symptomen är att man drabbas av trötthet, muskelsvaghet och värk i skelettet.
Är du osäker på varifrån man får i sig D-vitamin?
Det produceras i första hand i huden när vi är ute i solen. Dessutom finns det i fisk som lax, öring, makril och sill m m. Men du hittar det även i ägg, berikade mejeriprodukter t ex lätt- och mellanmjölk. Det finns även i svamp.
Väljer du att äta yoghurt på morgonen gör du ett bra val. Titta så att den innehåller yoghurtkultur – alltså mjölksyrebakterier och gärna D-vitamin.


Smakrik grönsakssoppa, för kyliga kvällar
2 portioner

4-5 dl vatten
2 kycklingbuljongtärningar
4 skalade och hackade morötter
100-150 g frysta/färska broccolibuketter
50 g frysta, gröna ärtor
2 nävar bladspenat
1-2 msk hackad persilja
1/2 tsk hackad chili
1 vitlöksklyfta
salt och peppar efter smak

Koka upp vatten och buljong. Lägg i morötterna och låt dem koka 5 minuter innan resterande innehåll tillsätts i kastrullen. Efter 5-10 minuter. Lägg i de kokta grönsakerna och buljongen i en mixer och mixa slät.
För helt vegetarisk, byt ut kycklingbuljongen mot grönsaksbuljong.
För en mer matig soppa går det jättebra att lägga till kidneybönor efter att den mixats.
Innehållet i denna soppa har många egenskaper som kan nyttjas av kroppen.

Broccoli innehåller flera näringsämnen som skyddar kroppen mot skador samt vitamin A och C-vitamin och antioxidanten glutation.

Spenat innehåller bland annat folat, som hjälper kroppen att producera nya celler och reparera DNA. För bästa bevaring av dess innehåll bör den ätas färsk, ångkokt eller wokad.

Vitlök minskar risken för magsår då den dödar magsårsbakterien Helicobakter Pylori.

För att boosta ditt immunförsvar och hälsa – tänk på:
• Ät kost med varierade råvaror och ett intag av mycket grönsaker och frukt.
• Ät allsidig kost så behöver man inte äta något kosttillskott.
• Var noga med sömnen – sov 7-8 timmar/natt.
• Var fysiskt aktiv.

Må väl.