5 tips på utomhuslekar inför sportlovet!

Som alla föräldrar vet så kan barn vara sprängfyllda med energi. Det spelar ingen roll om de redan spenderat timmar i skidbacken – de vill ändå fortsätta leka. Här delar vi på Sportringen med oss av fem tips på roliga utomhuslekar.

Hitta reflexerna
Vem gillar inte detektivarbete? I denna lek får barnen och vuxna (om de vill) känna sig som riktiga agenter på ett uppdrag – att hitta reflexerna. Börja med att gömma ett antal reflexer utomhus och låt sedan barnen leta efter dem med hjälp av en ficklampa. Den som hittar flest reflexer vinner.

Vad är det du känner?
Denna lek kan genomföras både inom- och utomhus, samt med en mängd olika föremål. Den går ut på att deltagarna i tur och ordning får känna på ett antal föremål. De får däremot inte se vad det är utan måste helt och hållet förlita sig på sin känsel. Dra exempelvis ner mössan för ögonen eller använd ett annat plagg som ögonbindel. Om leken genomförs utomhus kan ni hitta saker som stenar, kottar, grenar eller liknande.

Snö-femkamp för hela familjen
Ni kan hitta på nya snölekar eller göra vinterlekar av sommarlekar. Det är bara fantasin som sätter gränser. Här kommer några förslag på lekar för snöfemkamp:
• Krama en snöboll och försök att kasta den i eller träffa en hink som står en bit bort.
• Krama en snöboll och rulla den efter marken för att träffa ett mål. Kanske har ni skottat fram en bana innan.
• Krama en snöboll och träffa ett mål som ett träd eller något ni ställt upp.
• krama snöbollar och ställ dem på varandra och se vem som kan göra den högsta snöbollspelaren innan den rasar.
• Krama flera snöbollar och gör en snölykta som håller – på snabbast tid. Kanske mörkret börjar falla nu och lyktorna kan lysa upp med sitt varma ljus.


Naturbingo

Att spela bingo med hjälp av det naturen har att erbjuda är både en superenkel och rolig utomhuslek för hela familjen oavsett årstid och väder. Är ni många kan ni dela in er i lag. På nätet finns mängder av färdiga bingobrickor att skriva ut. Ladda ner mallar här>>. Ett tips för att hålla koll på det ni samlat ihop är att lägga det en tom äggkartong och klistra bingobilderna på insidan av locket, då är det enkelt att följa era bingorader.

Pulkarace
Försten ner! Är det snö där ni bor så är pulkarace en rolig aktivitet. Se dock till att göra det på ett säkert ställe utan bilvägar i närheten och glöm inte hjälmen!

Det viktigast av allt är att ni har kul, så ut i naturen och njut!