Lär ditt barn att cykla

Det finns ingen ljuvligare känsla för en förälder än att se sitt stolta, leende barn cykla för första gången. Det är ett viktigt steg i livet, och när de väl lärt sig glömmer de aldrig hur man gör. Här ger vi dig våra bästa tips på hur du lär ditt barn att cykla. Kom ihåg att alla barn lär sig olika snabbt och att det ska vara en kul upplevelse för både dig och barnet.

Välj en cykel som passar.
Välj en cykel som passar bra för ditt barn. Det är viktigt att den varken är för stor eller för liten för att ditt barn ska känna sig trygg. Barnet ska kunna stå över cykeln med båda fötterna på marken utan att stå på tå. Se våra barncyklar här eller kom in i en av våra butiker så hjälper vi dig att hitta rätt storlek.

Välj en säker hjälm.
Välj en säker hjälm som passar barnet. Ett barns huvud är stort och tungt och måste skyddas ordentligt. Hjälmen ska täcka hela huvudet inklusive panna och bakhuvud. Samtidigt får den inte vara för stor så att den glider bakåt i nacken. 

Barnhjälmar!

Välj en bra plats.
Välj en plats med stor yta och fri från trafik. En skolgård eller en basketplan skulle kunna vara ett bra ställe att öva på.

Skruva av pedalerna.
Skruva av pedalerna och eventuella stödhjul på cykeln och låt barnet fokusera på balansen genom att börja med att gå runt med cykeln med båda fötterna på marken.

Lyft på fötterna.
Uppmuntra till spring och se om barnet kan lyfta fötterna och glida lite.

Gör en hinderbana.
Lägg ut små koner eller stenar och gör en liten bana till barnet för att hen ska kunna öva på att svänga. Många barn vill stanna i det här stadiet, låt barnet vara där tills hen känner sig säker och har hittat balansen.

Skruva på pedalerna.
Skruva på pedalerna igen. Börja med att öva på starten genom att barnet står med ena benet i marken och andra på pedalen. Håll i cykeln och be barnet börja trampa för att sedan hitta den andra pedalen. Upprepa detta tills barnet känner sig trygg med starten.

Släpp taget.
Nu är det dags att släppa taget. Håll i cykeln när barnet cyklar till en början. När barnet känner sig redo, släpper du taget.

Öva på att svänga.
Låt barnet öva på att svänga på samma sätt som hen gjorde utan pedalerna.

Öva på att stanna.
Öva på att stanna. Rita ett sträck på marken eller lägg ut ett litet föremål och be barnet stanna innan. Uppmuntra barnet att göra det i snabbare och snabbare takt för att känna på hur det känns.

Hurra! Nu har du en liten cyklist.

Barncyklar!