Tips inför cykelsemestern!

Att ge sig ut på cykelsemester är en upplevelse alla någon gång borde uppleva då du får en möjlighet att se naturen från ett annat perspektiv. Den som är erfaren vet att det krävs en del planering och eftertanke kring packning och val av utrustning, men för den oerfarne cykelsemestraren kan lite tips komma väl till hands. Hur ska du packa? Vad för kläder är bra att ha med? Vilka verktyg behövs? Här ger vi tips på vad du ska tänka på innan du rullar iväg och upplever Sverige.

Kläder och utrustning för alla väder!

Det viktigaste när du ger dig ut på cykelsemester är naturligtvis säkerheten och att du har en godkänd hjälm, gärna med MIPS-teknologi för extra bra säkerhet. Vad gäller kläder så är vi alla medvetna om att det svenska vädret skiftar snabbt och att väderprognoserna oftast är lite för optimistiska. Se därför till att ha med dig kläder för alla väder. Cykeljacka, skoöverdrag och  kläder med bra motstånd mot vind och vatten.

Verktyg om något händer på vägen

Punktering, dålig luft i däcken, styre som lossnar… ja, mycket kan hända på cykelturen och se därför till att ha med diverse verktyg för att vara förbered så du inte står handfallen längs vägen. Ett måste i packningen är extra slang och pump! Det finns multiverktyg som täcker de flesta behoven, verktyg som är vikbara och därmed enkla att ta med. Ett annat tips är att alltid lämna in cykeln på service innan turen för att ha de bästa förutsättningarna.

Håll koll på vart du är på väg

Att kunna ha koll på var du är och vart du ska kan motivera och sporra dig på vägen. Ha därför gärna med en cykeldator med GPS så att du försäkrar dig om att du cyklar i rätt riktning, hur långt du har cyklat, vilken medelhastighet du har mm. Cyklar du med barn kan det vara roligt att låta dem gissa vilket håll ni ska åt. Glöm heller inte att dokumentera din semester i form av bilder. Allt är inte bara hastighet och resultat utan se också till att njuta av naturen som svischar förbi.

Packning till cykelsemestern

Nu för tiden finns det många bra och praktiska väskor och vagnar för cykelsemester. Tänk på att packa smart och inte mer än du kommer använda, annars kan semestercyklingen bli tung. Packväskor är oftast väldigt rymliga och kan placeras på pakethållare och/eller styre. Sadelväska är också bra att ha med sig där du kan lägga verktyg, mobil, plånbok eller varför inte lite snacks längs med vägen.

Här kommer fler packningstips:

Keps, solglasögon och solskyddsfaktor är bra för att skydda kroppen mot solen. När man har lite vind är det lätt att inte känna hur solen bränner.

Lätt vind- och vattentät jacka och skoöverdrag vid sämre väder. Skoöverdragen är viktiga för att inte vind och vatten ska göra fötterna kalla och blöta.

Ha med belysning och reflexer även på sommaren. Synlighet är extremt viktigt och du vet aldrig vilka typer av vägar du kommer ut på.

GPS och karta för navigering. Ha gärna en karta i pappersform med dig. Använder du bara telefon eller gps kan batteriet ta slut.

Pump, extraslang, däckkrängare och självhäftande lagningslappar är bra att ha ifall du skulle få punktering längs med vägen. Ha gärna med ett multiverktygskit.

Första-hjälpen-kit är alltid bra att ha om olyckan är framme.

Energi och vätska är bra att ha nära till hands när orken tryter och det är långt till nästa matställe. Se till att fylla på med vätska kontinuerligt.

Vi önskar er en härlig cykelsemester!