Välj rätt utrustning för längdskidor

Vintersäsongen närmar sig och äntligen finns möjligheten att komma ut i skidspåret igen. Vilken typ av skidor pjäxor och stavar du ska välja beror på ditt mål med åkningen. Nedan har vi gjort en liten guide för att hjälpa dig i val av utrustning. 

Vad är målet med skidåkningen?

För att hitta rätt längdskidor utifrån var och hur du ska åka har vi delat upp skidåkningen i tre olika ändamål.

  • Motionären som vill träna för hälsan och den sköna känslans skull.
  • För den avancerade åkaren som satsar på att maxa tider och ta bra placeringar i lopp.
  • För dig som vill ge dig ut på fjället eller i skogen och njuta av naturen och lugnet.

Du ska tänka på att du köper utrustning för den nivå du vill vara på, inte den nivå du är på nu! Ju bättre utrustning du köper, desto större är chansen att du fortsätter med skidåkning.

För motionären

De så kallade vallningsfria skidorna har traditionellt varit långsamma och sämre anpassade till varierande väderförhållanden. Men på senare år har skinskidan gjort succé på marknaden eftersom de fungerar utmärkt i alla väder. Skinskidan är perfekt för motionären men passar även bra för tävling. Med skinskidor behöver du inte tänka på fäste och fästvalla då dina skins löser fästet åt dig – det enda du behöver är glidvalla. Det finns flera bra underhållningsprodukter som bör användas kontinuerligt för att behålla glidet i skinnet.

Skidor för eliten

Maxpuls, precision och att ta bra placeringar i lopp, dessa längdskidor är för de mest avancerade åkarna. De är gjorda för högre fart och kräver mer precision. Här går du upp en nivå även i prisklass vilket visar sig i materialval och kvalitet. Här är skidans spann, vikt och uppbyggnad viktigt och belagen är av högre kvalitet för att ge bättre fäste och glid.

För dig som vill ge dig ut på fjället eller i skogen.

Om du bor i norra Sverige eller om det blir ett bra snöår har du alla möjligheter att ge dig ut på en tur på längdskidorna istället för en hederlig promenad. Då ska du ha en fjällskidasom är anpassad för terräng och opreparerade spår. Dessa skidor har stålkant, en bredare mitt som överstiger 50 mm, mer stabilitet och är mjukare för att ge bra grepp.

Klassiskt eller skate?

Klassisk skidåkning är det traditionella sättet att åka skidor på. Stilen liknar att gå på skidor. Skate är en relativt ny teknik som mer påminner om skridskoåkning. Dessa två stilar kräver olika sorters skidor. För klassisk skidåkning är skinskidan att föredra. För skatestilen ska du välja ett par skateskidor.


TIPS! 

Längd och vikt

Det är viktigt att ha skidor som är anpassade efter kroppsvikten. Klassiska skidor ska vara cirka 20-30 cm länge än skidåkaren. För långa skidor blir svåra att hantera och därför är ett par kortare skidor att föredra för en nybörjare.Skateskidan är kortare än klassiska skidor och här ska du ta hänsyn till din vikt när du väljer.

Välja skidor till barn?

För barn och juniorer är rekommendationen att ha klassiska skidor som är 5-20 cm längre än kroppslängden.

Längdpjäxor 

När det gäller valet av längdpjäxor är det högst individuellt vilken sort som passar. Prova och känn efter om du trivs bäst i en smalare eller bredare modell. Vilken skidåkningsstil du utövar spelar också in i valet av pjäxa.

Om du kör klassisk skidåkning bör du välja en pjäxa som är något lägre vid ankeln än om du kör skatestil. Pjäxan bör också ha ett stabilt och bra hälgrepp eftersom du lyfter foten konstant.

Längdstavar

Det viktigaste är att välja rätt längd på stavarna, men även material och vikt spelar in för att hitta rätt stavar för din skidåkning. Stavarnas längd är individuellt men ett generellt mått är:

Kroppslängd x 0,84 för classic

Kroppslängd x 0,89 för skate

Tveka inte att kontakta din lokala skidspecialist om du är osäker på vad du ska välja. Nu hoppas vi på mycket snö och härlig skidåkning i vinter!