Använd skinskidor och slipp valla!

Skinskidor blir mer och mer populärt och det blir allt fler som även åker på det under sina långlopp. Här ger vi dig info om vad skinskidor är och vad du ska tänka på när du väljer modell.

Skinskidor är som en vanlig traditionell längdskida men skillnaden är att där du i vanliga fall lägger fästvallan så sitter det en stighud (skin) infräst i belaget. Det ersätter alltså den traditionella fästvalla och ger dig ett riktigt bra fäste när du är ute och åker.

Skinnet ger dig fäste i alla fören, i vissa fören är det dock sämre än i andra vilket man ska ha i åtanke. Skinskidor har sin största fördel i enkelheten, att bara ta skidorna utan att behöva tänka på vilken temperatur det är ute och alltid ha bra fäste. Tanken med skinskidor är att de håller upp skinnet när du står och glider men när du trycker ner foten för att diagonala eller trycka fast skidan i uppförsbacke så får du fäste.

I takt med att allt fler väljer detta alternativ så har tillverkarna utvecklat bättre och fler modeller vilket gör att idag är de bästa skinskidorna av yppersta klass.

 När du ska köpa skinskidor är det viktigt att tänka på några saker:

  1. Skinskidorna måste verkligen passar dig så att de inte är för mjuka (ligger i och bromsar) eller för hårda (du får inte fäste). Att kontrollera att de passar dig görs mot din vikt och åkförmåga. Är du hos oss i butiken så testar vi dem på dig.
  2. Tänk också på vilken ambitionsnivå du har. Satsar du på en bra tid på ett långlopp så behöver du en bättre och dyrare skida. Ska du ut i elljusspåret på en kortare tur så behöver du inte de dyraste skidorna, det viktigaste är att de är rätt för dig och dina behov.

Underhåll och behandla dina skinskidor för ökad livslängd!
Fäste har du med hjälp av skinnet så fästvalla behöver du inte fundera över, men däremot så måste skin-delen behandlas för bäst effekt. När det gäller skinnet så tar det åt sig smuts (valla, klister, osv som finns i spåren) och du behöver därför göra rent det med jämna mellanrum.

När det gäller glid så är det ingen skillnad mot vanliga skidor, ytan ska behandlas för att skida ska glida bättre. Idag finns det enkla lösningar på glid (snabbvallor) som går utmärkt att använda. Du kan med fördel lägga på glidvallan ett dygn innan du ska använda skidorna, så härdar det bättre och håller längre.