Sommaren och värmen är äntligen här på riktigt, med allt vad det innebär. Det är skolavslutning, student, midsommar, grillfester, strandhäng, utflykter och semester. You name it.

Även om de allra flesta av oss tycker att det ska bli skönt med lediga dagar och ett lite lugnare tempo, så vet jag också att många tycker att sommaren kommer med för mycket fika, efterrätter och vardagslyx. För vissa innebär det begränsningar och ångestkänslor. Detta är ett svårt och känsligt ämne, men jag tror att de allra flesta av oss känner någon form av osäkerhet kring just sommarens avklädda månader, samtidigt som man gärna vill lyxa och fira lite extra på semestern. Grejen är att vi dömer oss själva allra hårdast och ingen har någonsin dött av en extra fika på stranden eller ett glas vin på en uteservering.

Vi borde vardagslyxa mer och unna oss själva att slappna av lite oftare. Samtidigt finns det massor av enkla knep för att fortsätta äta nyttigt även under semestern. Vardagslyx behöver inte alltid betyda att livet blir mer onyttigt, kanske snarare tvärtom! Det kanske istället betyder att vi ger oss själva lite extra omtanke och kärlek oavsett vad det innebär. Så här kommer några tips att tänka på för att inte trilla helt av banan i sommar.

• Välj gärna vegetariskt om möjligheten finns. Gör grillspett av massa härliga grönsaker, svamp eller halloumi till grillen eller byt ut potatissalladen mot en stor, grönsallad.

• Sommaren är säsongen för massor av härliga färska frukter och bär. Ta vara på detta och njut av dessa färgglada vitaminbomber. Har du provat att grilla frukt på grillens eftervärme? Perfekt till efterrätt!

• Välj alkoholfritt. Alkohol kanske är sommarens värsta kaloribov och man umgås gärna med ett glas rosé eller en öl i handen utan att tänka på att det även ger extra energi.
Det finns idag massor av härliga alternativ på alkoholfria drycker, men var försiktig så att du inte bara byter alkoholen mot en massa onödigt socker.

• Drick vatten! Lägg i skivad frukt, bär eller färska kryddor för en lyxigare känsla och godare smak.

• Semester innebär förhoppningsvis mertid till det du tycker är viktigt. Kanske har du lite extra energi att prova nya, spännande recept som du kan bjuda familj och vänner på?

Passa på att njuta av sommaren och unna dig sund vardagslyx!

//Johanna