MIPS® – Säkerhetssystem! 

Att cykla kan vara allt från ett transportmedel till ett tränings- och tävlingsmoment. Många älskar att känna adrenalinruset och den total frihetskänslan. Det är en otrolig upplevelse och riktigt roligt. Men det gäller att ha koll på säkerheten för att du ska kunna vara trygg. Oavsett om du ger dig iväg längst landsvägar, in i skogen eller om ska cykla hem från jobbet. Säkerheten är en livsviktig investering om olyckan skulle vara framme. Hur du än gillar att cykla så finns det en MIPS-försedd hjälm för just dig.

Utveckling av hjälmar och säkerhetsutrustning

Det forskas mycket inom säkerhet på olika plan för att uppfinna ny utrustning och göra den befintliga än bättre. MIPS är ett klockrent exempel på när teknisk utveckling har gjort produkter, i det här fallet hjälmar, än bättre och säkrare. MIPS är kortfattat ett rotationssystem som minskar stötens kraft mot hjärnan vid en smäll. MIPS finns bland annat i skidhjälmar, cykelhjälmar, ridhjälmar och skatehjälmar och indikeras med den gula Mips-cirkeln.


MIPS skyddar mot rotationsskador

Människohjärnan är fantastisk – men skör. Vid ett snett islag kan rotationsrörelsen som uppstår skada hjärnvävnaden och leda till svåra hjärnskador. Skadestatistiken visar tydligt att när man ramlar är det betydligt vanligare med ett snett islag än ett linjärt. Om du någon gång har fått hjärnskakning eller liknande var orsaken troligen att hjärnan utsattes för rotationsrörelse. MIPS BPS hjälper till att minska rotationsrörelsen och därmed risken för hjärnskada.

Så fungerar MIPS

MIPS BPS tillåter huvudet att röra sig inne i hjälmen för att minska den farliga rotationsrörelsen som annars överförs till hjärnan. När rotationskraften tack vare MIPS riktas om minskar risken för att hjärnvävnaden ska töjas. Efter drygt 31 000 egna tester som dessutom har validerats och bekräftats av utomstående organ, vet vi att MIPS BPS ger extra skydd vid vissa typer av islag.

Ett axplock av våra barnhjälmar med MIPS

Vad är MIPS?

MIPS är ett extra skikt i hjälmen för att skydda hjärnan vid slag och smällar från sidan. Vid en smäll roterar skiktet en aning och kraften från smällen riktas om och kan fördelas. När man ser bilder på hur en hjärna skadas vid slag mot hjärnan utan hjälm, med en vanlig hjälm eller med en hjälm med MIPS är svaren tydliga. En hjälm med MIPS minskar skadan på hjärnan och kan i större utsträckning förhindra allvarliga hjärnskador och rädda liv.

MIPS på hjälmar från Scott, Bliz, Bell mm

MIPS är inte bundet till ett varumärke utan tekniken finns på bland annat i hjälmar från Bliz, Scott, GIRO, Bell, Met och Salomon.


Våra populäraste cykelhjälmar med MIPS