Gör dig redo för Open Water med rätt utrustning!

Att simma är en effektiv och skonsam träningsform som i grunden inte kräver någon speciell utrustning. Det finns dock en handfull bra grejer som gör din simning både enklare, roligare och säkrare  – inte minst om du ska simma något långlopp i sommar.

VÅTDRÄKT
Våtdräkten är helt klart din viktigaste kompis för öppet vatten simning. Den håller dig varm, ger dig flytkraft och skyddar dig mot UV-strålar. Dräkten ska vara tillverkad för simning och i neopren – ett material som ger mycket bra rörlighet, framförallt runt armar och axlar. Tjockleken ska vara cirka 2 mm i ärmar och ben och cirka 3 mm över bröstet.

Dräkten ska sitta tight så det inte kommer in för mycket vatten under simningen. När man testar dräkten på land ska den nästan kännas lite för tight. Väl i vattnet blir känslan och passformen nämligen annorlunda.

SIMGLASÖGON
En av de viktigaste sakerna för att simningen utomhus ska bli en kul träningsform är ett par bra simglasögon.
Tänk på att köpa glasögon utvecklade för simning i öppet vatten. De ska vara betydligt större än de Sara Sjöström använder. Hitta gärna en modell med rejäla remmar och ett utökat imskydd. Det finns även imskyddsmedel att köpa, för att underhålla imskyddet på glasögonen.

BADMÖSSA
Håller håret borta från ögonen, håller dig varm och skyddar dig från solen. Tänk färgglatt! Med en mössa i en neonfärg syns du och slipper bli påkörd när du tränar i öppet vatten. Silikon är materialet att föredra.

NEOPRENHUVA
Är du extra frusen av dig finns hjälp. En neoprenhuva eller pannband i smidig neopren kan vara lösningen som gör din simning skönare. Det går även bra att köra med dubbla simmössor. Tänk på att ta glasögonen mellan simmössorna, så sitter de på extra bra.

BIKINI, BADDRÄKT ELLER SHORTS
Tänk på att ta tajta simkläder med bra rörelsefrihet. Det blir obekvämt med bylsiga surfshorts under våtdräkten.

PULS- ELLER SIMKLOCKA
Allt fler har insett fördelarna och det roliga i att träna med en pulsklocka. Tränings-/simklocka är ett bra träningsredskap om du vill utvecklas ännu mer som simmare. Det är svårt att uppskatta en simsträcka utomhus. Sen är det kul att kunna jämföra sina egna tider och se om man blir snabbare.

HANDPADDLAR
Handpaddlar används för att hitta ett bra vattendrag, med paddlar på händerna känner du direkt när dina armtag inte är rätt. Paddlar är även bra för styrketräning eftersom du får motstånd i vattnet.

PULL BOUY/DOLME
Ett flytblock som kläms fast mellan låren när du ska träna simtag med armarna. Flytblocket ger ökad flytkraft och du kan koncentrera dig på armtagen.

ÖRONRPOPPAR
Öronproppar är bra att ha för att slippa få in vatten i öronen. Vid simning i kallt vatten kan man uppleva obalans, illamående och sjösjuka p.ga. att kallt vatten tränger in i örats hörselgångar. Det finns en mängd olika varianter av öronproppar, i olika storlekar och utföranden. Prova dig fram till ett par som passar just dig.

SAFETY BOUY
Tänk på att det är viktigt att synas när du tränar i öppet vatten. Safety Bouy är en uppblåsbar boj (oftast orange) anpassad för simning i öppet vatten. Du spänner fast bojens rem runt midjan och bojen synliggör dig i vattnet. Bojen påverkar inte simningen eller ger extra tyngd. Bojen kan även användas som extra flythjälp om man behöver vila i vattnet. Bojen är vattentät så du kan förvara dina värdesaker i den.

Viktigast av allt! Simträna i grupp eller med en vän. Simträna aldrig själv i öppet vatten!
Lycka till med din simträning!