Säg hej till Sportringen Piteå

Sportringen Piteå är en del av en specialistgrupp inom SGN Sport med några av Nordens allra bästa hockeybutiker. Vi fick en pratstund med butiksägaren Johan Åhlund och talade om laganda, föreningar och hockeykärlek. 

Johan har själv varit aktiv i branschen sedan 1997 och har lång erfarenhet av att driva just sportbutiker, på flertalet orter i Sverige. När det äntligen blev dags att slå upp sina egna butiksportar 2009 var konkurrensen på orten stor, med flera etablerade sportbutiker med många år i ryggen. 

Vi brinner för föreningslivet, och ville satsa på detta – trots att det redan var en väletablerad kundkrets hos våra konkurrenter. Idag har vi ca 90% av ortens föreningar knutna till oss i butiken, men det har varit en lång resa. Vårt mål har aldrig varit att vara vare sig billigast eller dyrast, men vi har skapat riktigt bra föreningsprofiler och framför allt fokuserat på att bygga upp gedigna relationer.

Sportringen Piteå idag har en bred kundkrets och även om hockey, fotboll och innebandy står för en stor del av sortimentet, så har man också lagt fokus på padel, längdskidor, brottning och pingis.

Allt under samma tak

Sportringen Piteå arbetar mycket med att klubbarna ska känna igen sig i sin föreningsprofil, oavsett om man representerar ett byalag eller spelar på högsta nivå i ligan. Beställning, utprovning, trycket och packningen sker direkt i butiken vilket gör att man kan garantera snabba leveranser, låg felmarginal och en tydlig identitet. Klubbinriktning, tillsammans med fokus på profil och yrkeskläder för företag, sysselsätter 4,5 anställda under en vanlig vecka och kundservice har hela tiden varit deras absoluta ledord.

Vi ser till att bli experter på det vi säljer. Oavsett om det är skidvallning, boot fitting, montering av bindningar, skridskoslipning eller utprovning av alla former av skydd, så kan vi vår grej och kan alltid hjälpa kunden direkt i butik. Rätt person står på rätt plats hos oss och bemötande är nog det som gör att kunderna kommer tillbaka år efter år, berättar Johan.

Johan Åhlund har drivit Sportringen Piteå sen 2009.

Lagandan genomsyrar både‭ ‬företaget och privatlivet‭ ‬

I butiken arbetar flera sportprofiler från orten och alla anställda har en bakgrund som lagspelare vilket märks tydligt när Johan berättar om engagemanget i butiken. Det är inga konstigheter att arbeta sent en kväll, om en förening väntar på sina nya matchtröjor, eller att åka en omväg hem för att leverera ett paket till en kund som beställt hemleverans pga covidisolering.

Jag har alltid själv varit en lagspelare framför en individualist och det genomsyrar mitt arbetsliv med. När man hör till Sportringen och i sin tur till Hockeygruppen, så har man kollegor på flera ställen. Det är en trygghet att det finns så mycket kompetens och stöd inom samma kedja, även om vi är våra egna butiker. Det finns alltid någon som räcker ut en hjälpande hand eller agerar bollplank när det behövs. Vi är som ett enda stort lag och det är helt fantastiskt.