Så väljer du rätt pannlampa!

Vill du fortsätta aktivera dig utomhus även när dygnet blir mörkare är en pannlampa det perfekta redskapen att ha med sig oavsett aktivitet. Fler och fler upptäckter fördelarna med att använda pannlampa då det inte bara gör dig mer synlig i mörkret, det gör det också möjligt att vara ute längre. För att hjälpa dig igenom djungeln av pannlampor ger vi dig här tips och råd på vägen för att du snabbare ska hitta rätt för just dina förutsättningar.

Kontrollera ljusstyrkan och hur mycket den kan justeras.
Tänk på att det starkaste ljuset inte alltid är det bästa. Den mängd ljus som behövs för att lysa upp vägen eller stigen framför dig är på tok för stark för att använda när du ska titta på kartan eller läsa av mobilen. Därför är det bra att enkelt kunna sänka ljusstyrkan rejält. På de flesta pannlampor kan du idag justera ljusstyrkan. Att kunna justera ljuset efter behov gör även att du kan förlänga batteritiden.

Vad är ett bra ljus?
Ibland behöver du kunna vinkla ljuset närmre fötterna för att se vad du trampar någonstans och ibland behöver du ha ett ljus som sträcker sig långt fram. En bra ljusbild ska vara i form av en boll med inte ett allt för starkt ljus i mitten och ett sken som klingar av ut mot sidorna. Är det ett alldeles för starkt ljus i mitten som slutar abrupt ut mot sidorna påverkas vårt mörkerseende negativt. Desto fler inställningar som finns desto bättre lampa. För dig som cyklar kan det vara bra att ha en pannlampa med ett något starkare ljus då du behöver ett längre synfält i och med att det går snabbare. Se bara till så lampan inte bländar mötande för mycket. Då är risken större för olycka och får motsatt effekt.

Kolla upp vilken typ av batteri och laddning som finns
Kontrollera innan du köper pannlampan om batteriet är uppladdningsbart eller om du har utbytbara batterier. Desto kallar vädret blir desto kortare batteritid får du . Ska du vara ute länge är det bra att antingen ha en pannlampa där du enkelt byter batteri alternativt en portabel laddare. Här kan en förlängningssladd  även vara bra för att hålla batteriet skyddat från kyla vilket gör att man får längre batteritid. Detta levereras till många av Silvas pannlampor.

Pannlampor anpassade för olika aktiviteter
Om du vill använda pannlampan för en mängd olika aktiviteter bör du främst ha koll på batteritiden så att den räcker för andra aktiviteter som kanske kräver ljus längre tid. Tänk även på att det ska vara lätt att byta batterier ute i fält. Om ett batteripack som kräver laddning från vägguttag tar slut på en vandring blir det inte så lyckat. Har du däremot möjlighet att använda vanliga batterier eller ladda med USB kan du ha med fler batterier eller ett externt batteripack att ladda från.

Går passformen att justera?
Sist men inte minst är det såklart viktigt att pannlampan sitter bekvämt på huvudet och inte är för stor, för liten eller för klumpig. Kontrollera därför så att din pannlampa har ett anti-slip-silikon-band och att batteriet inte är för stort.

Se våra pannlampor här!

Lycka till i mörkret!