Padeltips för nybörjare!

Padel är en av världens snabbast växande sporter och har tagit Sverige med storm. Det är en social sport som aldrig blir enformig och som passar de allra flesta.

Det är lätt att komma igång med padel samtidigt som det är svårt att bemästra sporten fullt ut. Våra padeltips för nybörjare säkerställer att du får en flygande och rolig start på din nya hobby.

  1. Välj rätt padelracket

Vilket padelracket du väljer påverkar till stor del din spelupplevelse. Ett bra nybörjarracket som är lättspelat hjälper dig att träffa rent och minskar risken för misstag.

Det finns tre olika former på padelracketar; runda, droppformade och diamantformade. Vi rekommenderar att du som är nybörjare väljer ett runt racket med en mjukare kärna.

I början är det vanligt att man hyr padelracket på den lokala padelklubben. Om det finns möjlighet att välja racket, be om ett lättspelat nybörjarracket.

  1. Använd padelskor

Padel är en sport med snabba förflyttningar, hopp och tvära vändningar. Genom att använda skor som är anpassade för detta får du en bättre spelupplevelse och minskar dessutom risken för skador.

Givetvis går det att testa första gångerna med vanliga träningsskor, men investera i ett par riktiga padelskor om du ska fortsätta spela regelbundet.

  1. Titta på padelvideos

För att få inspiration och en förståelse för padel rekommenderar vi att du tittar på padelvideos. YouTube är fullt av bra utbildningsmaterial som dessutom är gratis. Plöj igenom ett gäng videos så kommer du att hitta dina favoritkanaler.

  1. Lär dig basslagen i padel

Det finns ett antal basslag i padel och genom att lära dig dessa klarar du dig i de flesta spelsituationer. Exempel på dessa är grundslag forehand och backhand från den bakre delen av padelbanan, volleys, lobbar och serve.

Kommer du från tennis eller annan racketsport kommer du att behöva göra justeringar i tekniken då slagen i padel skiljer sig från andra sporter. Ta dig tid att lära dig dessa på ett korrekt sätt, det kommer att gynna din spelutveckling framöver.

  1. Värm upp för att undvika skador

I de flesta andra sporter är uppvärmning en självklarhet, men inom padeln slarvas det. Många kastar sig rakt in i en match helt utan uppvärmning, vilket ökar risken för skador.
Lägg några minuter på att göra ett par uppvärmningsövningar för axlar, nacke och ben så minskar du risken för sträckningar och andra skador.

  1. Rör på fötterna

Padel handlar till större del än vad många tror om ett bra fotarbete. Stå inte på hälarna och vänta, var aktiv även när du inte har bollen genom att ha vikten på den främre delen av foten.

Förutom att snabba fötter gör att du hinner upp svåra bollar så hjälper det dig även att komma i rätt position inför slagen. I padel ska du helst röra dig, stanna och stå still när du slår. Dåligt fotarbete gör att du kommer sent till bollen och behöver slå i rörelse, ofta med en sämre träff som resultat.

  1. Använd väggarna

Med sina glasväggar skiljer sig padel från andra racketsporter. Mycket av spelet går via väggarna och att lära sig använda dem på rätt sätt är ett måste om du ska bli en bra padelspelare.

Om du kommer från tennis eller annan racketsport känns det ofta inte naturligt att släppa förbi bollar som kan nås innan de når glasväggen. Träna på att låta bollar som studsar långt bak i padelbanan gå via bakglaset innan du slår till bollen. Det ger dig mer tid att tänka och dessutom tappar bollen fart när den studsar i glaset. Använd väggarna, de är dina vänner.

  1. Glöm power

Det är frestande att gå in och slå hårt på alla enkla bollar, gör inte det. Padel bygger på tålamod och att invänta helt rätt tillfälle innan bollen avgörs. Dessutom blir spelet roligare med längre bollar.

  1. Spela som ett lag 

Padel är en social sport, det är en av anledningarna till att den växer så fort. Padel spelas alltid i dubbel och oavsett nivå så är det viktigt att samspelet fungerar bra.

Självklart är ett fungerande samspel viktigt ur en taktisk synpunkt, men det är även viktigt psykologiskt. Om du gillar att spela med din partner kommer du att prestera bättre på padelbanan.

  1. Hitta duktigare spelare

Ett bra sätt att utvecklas inom sport är lära sig av duktigare spelare. Försök att hitta partners och motspelare som är på något högre nivå än dig själv.

Men det viktigaste av allt! Spela och ha KUL!