Öka livslängden på dina ytterplagg i funktionsmaterial med impregnering!

Tekniska kläder väljer man gärna att lägga lite mer pengar på och då vill man att kläderna ska kunna användas under en längre period, gärna många år. 
Efter att dina plagg har använts några gånger så kommer smuts och svett att sätta sig i kläderna. För att du ska få ut maximalt av dina funktionsplagg så är det viktigt att du tvättar och torkar dina plagg på rätt sätt (enligt plaggets instruktioner) och att du impregnerar dina plagg!

När du impregnerar dina plagg blir de vattenavvisande, men inte nog med det. De skyddar även dina kläder mot smuts och slitage, vilket gör att de håller längre. Att impregnera är alltså en bra investering i dina kläder helt enkelt!
Här nedan får du 5 tips kring impregnering och vad du ska tänka på.

1)    Behandla både material med och utan vattentäta membran. Alla material mår bra av ett extra skydd.

2)   När man impregnerar material som andas (som tex GORE- TEX) är det viktigt att välja impregneringsmedel som är anpassade för just material som andas.

3)   Tänk på att impregneringen successivt nöts bort. Det gäller både om du impregnerar själv eller om du köpt ett impregnerat plagg. Därför är det viktigt att regelbundet återimpregnera sina plagg.

4)   Du kan testa om plagget är vattenavvisande genom att droppa vatten på tyget. Om dropparna pärlar sig och rinner av tyget är det väl impregnerat. Ju rundare dropparna blir på tyget desto bättre är impregneringen.

5)   Tänk på att material måste vara rent för att impregneringen ska ge full effekt.

Spray
En sprayimpregnering impregnerar de områden du sprayar på, och kan vara bra på plagg som du endast vill impregnera delar av, eller när du ska impregnera skor.

Tvätt
En tvättimpregnering impregnerar plaggen både in- och utvändigt och ger en jämn impregnering på ett enkelt sätt. Detta kan användas på plagg som tål att tvättas i maskin på 40°. Efter du tvättimpregnerat, kan du för att få en riktigt bra effekt torka plagget i torktumlare, torkskåp eller med strykning.