Julen och nyår kom och gick, likaså gjorde 2018. Som alltid känns det som att det föregående året sprang ifrån en med ljusets hastighet och man undrar återigen hur tiden kan gå så fort. 2019 låter fortfarande som ett tal som någon hittat på, men vi vänjer oss nog snart. Vi ska ta en titt på lite nya trender som spås få mer utrymme i hälsovärlden under året som kommer.

•  Att äta mindre kött och mer grönt har varit på tapeten länge, men det är först mellan 2017 och 2018 som man såg en markant förändring i köttkonsumtionen. Denna minskning spås fortsätta i rekordfart även under 2019. Det kommer mer och mer alternativ till kött och mejeriprodukter och att äta vegetariskt och veganskt på restaurang är inte längre en utmaning. Grunden till detta är till stor del klimatförändringarna, då forskning visar att köttproduktion bidrar till stora utsläpp av miljöskadliga ämnen, koldioxid samt användning av stora mängder vatten och landarealer.  

•  Intresset för den egna hälsan och hur den påverkas av vår livsstil ökar för varje år som går och i samband med det även tron på att vi alla mår bra av olika sorters mat och rörelse. Här har vi den indiska läkekonsten Ayurveda som stark stöttepelare. Inom Ayurveda pratar man om tre olika kroppstyper – vata, pitta och kapha – och beroende på vilken kombination av de tre man är ska man äta mer eller mindre av vissa matgrupper för optimal hälsa.

•  Som en mindre, men starkt uppkommande motreaktion till den vegetariska trenderna man ser överallt, har vi också de som förespråkar att enbart äta kött. Detta kallas carnivorism och grundar sig i teorin om att människan kommer från en jägarkultur samt att det var animaliskt protein och fett som gjorde att den mänskliga hjärnan kunde utvecklas och därmed ses det som en grundpelare i den mänskliga kosthållningen. Carnivorism har sakta växt fram ur olika varianter av LCHF och paleo och kommer med all säkerhet diskuteras mer under 2019.

•  På sidan av populära mattrender finner man också olika varianter av fasta. Vissa väljer att få hela sitt energibehov från en måltid som oftast äts på kvällen eller att bara äta under åtta timmar på dagen och avstå mat under resten av dygnet. Detta kallas periodisk fasta och de som förespråkar detta menar att det är hälsosamt för bland annat matsmältningen och kroppens hormonbalanser att avstå mat under längre perioder av dygnet. Även längre fastor har blivit mer populära där den vanligaste är juicefasta, men där det också finns mer extrema varianter där man bara dricker vatten eller inte ens det under flera dagar i sträck. Detta gör man såklart bara en eller ett par gånger per år.

Oavsett om man väljer att äta kött och mejerier eller inte och oavsett om man väljer att äta eller inte under vissa av dygnets timmar har 2018 bidragit med en mer och mer accepterande syn på alternativ kosthållning och det blir lättare och lättare att hitta produkter som är helt glutenfria, sockerfria och mejerifria.

När jag tittar på både nuvarande och kommande mat- och hälsotrender tycker jag mig se att de går mer och mer isär. Det vill säga att dieter och hälsotrender blir mer och mer extrema. Antingen det ena eller det andra; vegan eller carnivor, men man ser också en ökande acceptans för att olika personer väljer att äta på olika sätt. I slutändan handlar det om att må så bra som möjligt. En hälsosam livsstil handlar om att hälsan ska bli en så naturlig del av vardagen att man får tid över till allt det andra viktiga i livet.

Målet är att hitta ett sätt att leva på som ger kraft och energi åt allt det som gör en glad. Om det innebär att äta massor av grönsaker eller att fasta varannan dag är mindre viktigt så länge det funkar för dig!

//Jenny