Klä dig rätt för vinterlöpningen

Vinterlöpning kan vara något av det härligaste som finns. Löpningen är ofta mjuk och tyst och temperaturen hjälper till att hålla dig sval. Men för att få ut maximalt av träningen och kunna njuta av löpturen gäller det att klä sig rätt inifrån och ut. Här har vi listat våra bästa tips: 


Klä dig inte för varmt 

Det är lätt att ta på sig för mycket kläder inför löpturen på vintern när temperaturerna är låga. Men tänk i stället att du ska frysa lite i början. Efter några minuters löpning kommer du att vara lagom varm och springturen blir behaglig. Det är alltid bättre att använda tunnare kläder i flera lager det håller värmen bättre och det är lätt att ta bort ett lager om det blir för varmt. 


Skydd
a dig mot kyla och vind 

En lätt vindskyddande jacka utanpå undertröjan är perfekt för att skydda mot kyla och kalla vindar. Du kan också använda en väst med tunn vaddering fram och ventilerande trikå i ryggen. En väst värmer överkroppens framsida, samtidigt som armarna kyls ner och du optimerar temperaturen. Om du har lätt för att frysa kan du dra ett par shorts över tightsen. Då får du värme över de känsligaste områdena, samtidigt som du behåller rörligheten och bra ventilation vid underbenen.  


Reglera temperaturen  

Miljön varierar ofta mellan vindstilla skogar, öppna ängar som är mer utsatta för vind, uppför och nerför. Dessa skiftningar gör att du kan behöva reglera kroppstemperaturen med hjälp av klädseln. Du kan till exempel ha mössa och vantar i början av passet som sedan stoppas ner i en ficka på insidan av tightsen. En halstub är perfekt att dra upp över ansiktet och öronen när det är kallt. 


Se till att du syns i mörkret 

Tänk på att använda reflex, speciellt om du springer på trafikerade vägar. Låt gärna reflexmaterial sitta långt ner på kroppen eftersom strålkastare på bilar lyser relativt lågt. Det är också bra att använda reflektiva plagg på rörliga delar av kroppen – då blir du extra synlig i mörkret. Och glöm inte pannlampan! Då kan du ge dig ut på en löptur när som helst på dygnet och är fri att springa var du vill. 

 
Välj skor med bra grepp 

På vintern är det extra viktigt att välja rätt skor för att löpningen ska bli så säker som möjligt. Välj skor som ger extra grepp så att du kan fokusera på löpningen i ojämn eller lerig terräng. Kombinera gärna med löparstrumpor eller funktionsstrumpor i ull.