Inflammation är en immunförsvarsreaktion som uppkommer som svar på någonting som kroppen uppfattar som främmande eller farligt. Det är de vita blodkropparna som “rycker ut” för att laga eller försvara utsatta områden. Inflammationer är jätteviktigt och utan dem skulle vi bli sjuka av minsta lilla rivsår. De är en naturlig del av vårt immunförsvar, men vårt välbefinnande beror också på inflammationens förmåga att dra sig tillbaka. Ett konstant påslag av inflammation i kroppen ligger till grund för många av våra välfärdssjukdomar såsom övervikt och fetma.

Inflammation, kosthållning och livsstil hänger nära samman då mat som kroppen inte kan hantera samt en inaktiv livsstil bidrar till ökad inflammation. Mat som kroppen inte kan bryta ner, som irriterar mag- och tarmkanalen eller som ger en allergisk reaktion skapar inflammation i bland annat matsmältningssystemet. En vardag utan rörelse gör att vätskorna i kroppen, dvs lymfan, inte rör sig tillräckligt mycket för att transportera bort slaggprodukter och toxiner som vi får i oss via maten och vår omgivning, vilket också skapar inflammation. Om vi kontinuerligt äter mat vi inte tål eller spenderar större delen av vår vardag stillasittande kommer vi alltså ha en relativt hög, konstant inflammation, vilket ger större risk att utveckla sjukdomar.

Däremot gäller ju även det motsatta – äter man en kost rik på antiinflammatoriska livsmedel och rör på sig dagligen minskar inflammationen i kroppen. Exempel på antiinflammatorisk eller inflammationshämmande mat är kryddorna gurkmeja och ingefära, alla former av bladgrönsaker samt fet fisk. För att dämpa inflammationen är det också viktigt att eliminera de födoämnen som irriterar mag- och tarmkanalen och som på så sätt triggar inflammation. Exempel på sådana livsmedel är socker, vitt mjöl och i vissa fall mjölkprodukter. Om man har kända allergier eller överkänslighet bör man självklart även undvika dessa.

Kryddor är kända för att ha en massa antiinflammatoriska egenskaper! Särskilt gurkmeja och ingefära lär vara extra bra och används mycket inom örtmedicin och ayurveda (indisk läkekonst). Dessutom är det väldigt gott och värmande. Här kommer ett recept på värmande och antiinflammatorisk guldmjölk, perfekt för kyliga decemberkvällar!

Kryddpasta
0,5 dl malen gurkmeja
0.5 dl malen ingefära
1 tsk svartpeppar
2 dl vatten

Guldmjölk
1 dl kokosmjölk
1 dl vatten
1 tsk kryddpasta
1 tsk kokosolja
en nypa kanel
en nypa kardemumma
1 tsk honung för sötma

Börja med att göra kryddpastan genom att hetta upp kryddorna tillsammans med vattnet i en kastrull på medelhög värme, under konstant omrörning. Pastan håller i ca 2 veckor i en glasburk i kylen och räcker till flera portioner!

Värm sedan mjölken i en kastrull och vispa ner kryddpastan och övriga kryddor. Ha eventuellt i en tesked kokosolja och honung mot slutet. Häll upp i din favoritmugg och njut!

Ta hand om er!

//Johanna