De flesta som tränar är väl medvetna om att det krävs mycket energi och att man måste äta tillräckligt med kalorier för att orka prestera, men vad många kanske inte tänker på är var kalorierna kommer ifrån. Jag tror att människor generellt sett äter alldeles för mycket socker och snabba kolhydrater i tron att det är bästa energin. Kolhydrater går snabbt ut i blodet och ger snabb energiökning, vilket kan vara fördelaktigt precis innan ett träningspass eller under längre lopp. Det finns många olika riktlinjer för när man bör inta olika livsmedel i förhållande till träning för att kroppen ska kunna tillgodogöra sig energin och näringen på bästa sätt. De flesta har nog lärt sig att man ska äta kolhydrater innan ett träningspass och protein efter för att gynna återhämtning och muskeltillväxt. Detta är dock en hel vetenskap i sig och kan göras hur komplicerat och biokemiskt som helst, så därför rekommenderar jag det enkla knepet “lyssna på kroppen”. Ät när du är hungrig, men inte för nära innan ett träningspass. Två timmar innan brukar vara lagom för att maten ska hinna sjunka undan och för att matsmältningen inte ska ta för mycket av din energi under passet. Blir du hungrig närmare träningen kan en frukt eller något annat lättsmält mellanmål vara bra. Fyll sedan på med ett större mål mat direkt efter träningen för att främja återhämtning.

Över lag förespråkar jag alltid ren och riktig mat framför tillskott. Fokusera på rena råvaror av hög kvalitet, mindre socker och mer högkvalitativa fetter och protein så kommer kroppen må bra och träningen ge resultat. Och se till att du får i dig tillräckligt med energi! De senaste åren har det dock blivit populärt med olika energidrycker, pre-workouts och proteinprodukter. Dessa kan absolut vara till fördel och ge dig extra resultat om du tränar mycket, men med en ökad trend kommer också många falska produkter och risken att hamna i sockerträsket är stor. I ett samhälle med en växande hälsotrend där det har blivit populärt att tjäna pengar på träning, finns det extrema mängder produkter som marknadsförs som hälsosamma. De flesta är inget annat än godis och innehåller stora mängder socker och tillsatser. Om du vill använda dig av energitillskott bör du vara noga med att läsa innehållsförteckningen, skaffa dig tillräckligt med kunskap och välja produkter med omsorg. Välj de med kort ingredienslista där du kan uttala och identifiera alla ingredienser.

Kom också ihåg att frukt, nötter, frön, ägg, keso, yoghurt etc fungerar minst lika bra. Bara för att det finns en produkt som relateras till träning och prestation innebär inte det att det är bästa valet för dig. Varför inte prova att göra dina egna energibars? Då vet du exakt vad du stoppar i dem och kan välja smak, textur och innehåll helt efter egna preferenser. Här följer ett recept med russin och valnötter som går superbra att variera efter vad du har hemma. Byt ut russinen mot annan torkad frukt eller valnötterna mot andra nötter eller frön. Du kan även byta ut en del av nötterna mot valfritt proteinpulver om du behöver lite extra protein.

Energibarer med valnötter och russin (8-12st)
5 dl russin
3 dl valnötter
1 dl kokos
1/4 tsk vaniljpulver
1/4 tsk kanel
1/4 tsk salt

Börja med att köra russinen i en matberedare till en kletig massa. Tillsätt valnötter, kokos och kryddor och kör tills det är mixat och grynigt. Smeten kommer bli slätare ju längre man kör, så man bestämmer själv hur släta man vill att de ska vara. Tryck ut smeten i en matlåda eller brödform med bakplåtspapper. Låt stå i frysen i minst 1h och skär sedan i önskad form. Antingen till barer som du kan slå in i bakplåtspapper, eller i mindre kuber som godis eller mellanmål. Förvara i frysen eller i kylen för en mjukare, mer kolaaktig konsistens.