Vi fortsätter på temat från förra inlägget och pratar om hållbar hälsa. Vad är hälsa för dig? För mig var det länge att äta så nyttigt som möjligt och träna så mycket som möjligt och jag tror att detta är den allmänna uppfattningen för många. Nu har jag breddat min definition på hälsa till att inkludera ord som vila, tillåtande, tystnad, avslappning, skratt, närhet och balans. Att inte alltid vara så hård mot sig själv helt enkelt. Att tillåta sig själv att släppa lite på reglerna ibland och bara vara människa. Hälsa för mig idag är ett sätt att underlätta för sig själv och att skapa förutsättningar för att vara sitt allra bästa jag. Jag tror att det är först när man inser att hälsa inte är något man uppnår utan något man alltid behöver jobba på, som man faktiskt kan vara hälsosam. Hälsa är när man släpper lite på reglerna, inser att vi alla gör fel ibland, plockar upp sig själv när man tycker att man halkat av banan och strävar efter någon form av balans i livet. Det är hälsa för mig och det uppnås inte av någon speciell diet, träningsplan eller hårda regler som begränsar livet.

Här är två recept som kan underlätta vardagsmiddagarna och som ofta hamnar i mina matlådor. Just att laga matlådor är något som verkligen underlättar min vardag och som gör att jag kan äta bra mat och göra rätt val även när jag har mycket att göra. Oftast lagar jag mycket mat på söndagar som jag sen fördelar i matlådor och äter under veckan. Att även ha ett par lådor av hemlagad mat i frysen underlättar för de dagar då maten inte prioriteras. Här är två recept på bra mat till matlådorna.

Pasta med soltorkade tomater, spenat och svamp
2 portioner
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
250g champinjoner
250g körsbärstomater
2 nävar färsk spenat
ca 100g soltorkade tomater
olivolja till stekning
100g pasta
salt
peppar
chiliflingor
Börja med att hacka vitlöken fint och strimla löken. Stek i olivolja på medelhög värme tills de blivit mjuka och fått lite färg. Skiva svampen och ha i stekpannan. Låt steka med löken medan du delar körsbärstomaterna i halvor och hackar de torkade tomaterna i mindre bitar. Tillsätt tomaterna och spenaten i stekpannan. Låt allt steka tillsammans under omrörning tills spenaten och körsbärstomaterna blivit mjuka. Koka under tiden pastan enligt instruktionerna på paketet. Smaka av med salt, peppar och chiliflingor

Tacogryta
4-6 portioner
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
6 msk tacokrydda (se recept nedan)
1 medelstor zucchini
1 röd paprika
3 tomater
1 burk krossade tomater
2 dl majs
3 dl kikärtor (1 burk à 400g)
3 dl svarta bönor (1 burk à 400g)
2 msk äppelcidervinäger
1 msk honung
salt
peppar
Hacka lök och vitlök. Skär zucchini, paprika och tomater i lagom stora bitar. Fräs löken på medelhög värme i en kastrull tillsammans med tacokryddorna tills de mjuknat något. Tillsätt grönsakerna och stek i ytterligare ett par minuter. Tillsätt sedan krossade tomater. Koka upp och låt koka på låg värme tills grönsakerna mjuknat, ca 15-20 minuter. Rör ner majs, kikärtor och bönor tillsammans med vinäger och honung. Koka upp igen. Smaka av med salt och peppar och eventuellt mer kryddor.
Servera med majschips, guacamole och crème fraiche. Toppa gärna med böngroddar.

Lycka till!