Skolstarten är på ingång och det är lätt att glömma allt som kan behövas till ditt barn. Här ger vi dig tips och råd kring vad som behövs för att underlätta skolgången utöver de vanliga kläderna och skorna i garderoben.

Ryggsäck
Grunden till en bra skolstart är att ha en praktisk och i barnets ögon fin ryggsäck som gör det roligare och lättare för barnet att hålla koll på pennor, anteckningsblock och läroböcker. Tänk på väskans storlek så att den är lagom till ditt barn och sitter bekvämt. Justera axelbanden så väskans nedre del inte når längre ner än ländryggen för bästa komfort. Det är en fördel om den har flera fack så att alla pennor och liknande inte skramlar runt.

Gummistövlar och GORE-TEX skor
Även om det är varmt och torrt nu kan det vara bra att tänka på att temperaturen och vädret kan skifta snabbt under hösten och att barnens skor då ofta utsätts för både väta och smuts. Ett par varmfodrade gummistövlar samt ett par kängor med GORE-TEX för kallare väder är därför att rekommendera.

Galonkläder
Galonplagg är ett måste för barn som vill leka utomhus på rasterna även när det regnar. Galon är nämligen ett 100% vatten- och vindtättmaterial som inte behöver någon impregnering för att underhållas. Ett tips är att vända galonplaggen ut och in för att de ska torka snabbare.

Reflexer
Se till att barnen syns när dagarna blir kortare och kvällarna blir mörkare. Införskaffa ett antal olika reflexer och tänk på att många ytterplagg idag har reflexer på sig vilket ökar synligheten ännu mer.

Gympapåse
Införskaffa en tunnare gympapåse förutom den vanliga ryggsäcken som barnet kan ha gympakläderna i. Köp en påse i ett material som andas, så en fuktig handduk inte orsakar dålig lukt.

Idrottskläder
Till idrottslektionen kan det vara bra att tänka på att ha kläder som passar för olika typer av aktiviteter. En t-shirt, ett par shorts/tights samt strumpor i funktionsmaterial är en bra klädesgrund, som torkar snabbt efter tvätt. För aktiviteter utomhus kan det vara bra att ha en vindtät träningsoverall i tåligt material. Har ni kläder sedan förra säsongen kan det vara god idé att se så de inte är för små, då barn växer mycket under sommaren.

Utegympa- & innegympaskor
Det behövs ett par utomhusskor samt ett par inomhusskor beroende på typ av aktivitet. Till utomhusidrotten är ett par allround-skor lämpliga eftersom barnet kommer göra alla möjliga aktiviteter. För inomhusbruk, välj ett par skor med bra grepp i sulan, specifika för inomhusidrott, så minskar risken att barnet halkar och slår sig.

Vattenflaska
Glöm inte vikten av att fylla på med vatten under idrottslektionen. Välj gärna en flaska i en klar färg som syns och glöm inte att märka den med namn för att undvika förväxling.

Badkläder
Se till att införskaffa badkläder till simundervisningen.

TIPS!  Märk barnens kläder och skor med märkpenna, i synnerhet om du har yngre barn.