Det är september och som vanligt känns det som att sommaren kom och gick på ett ögonblick. Efter sommarens värmebölja tycker jag faktiskt att det ska bli skönt med höst. Jag längtar efter krispig morgonluft och gulnande löv, men september innebär också att jobbet dragit igång på riktigt och skolan har börjat. Och det i sin tur betyder vardag och vardagsmorgnar när hela familjen ska iväg åt olika håll, på olika tider. Har man då otur glömmer man frukosten och får en riktig dålig start på dagen… Så här kommer mitt bästa knep för stressiga vardagar – förbered frukosten kvällen innan! Det har räddat många sena morgnar för mig!

Oftast gör jag frukost för 2-3 dagar i portionsburkar så att det bara är att plocka en ur kylen på morgonen. Har man då gått upp i tid finns det tid att sitta ner och njuta av frukosten, kanske dricka en extra kopp kaffe eller se på nyhetsmorgon innan man går. Om det däremot är en av de där morgnarna då tiden inte räcker till är det bara att slänga ner frukostburken i väskan och äta den på bussen eller senare på förmiddagsrasten.

Jag älskar att ha overnight oats eller chiapudding i mina frukostburkar, men smoothie, kokta ägg eller mackor funkar minst lika bra! Overnight oats är precis som det låter havregrynsgröt som får stå över natten. Jag brukar göra en blandning av havregryn och chiafrön som sedan kan varieras i all oändlighet genom att använda kryddor, olika sorters mjölk, frukt, bär, frön eller nötter. Chiafrön innehåller protein och fettsyran omega 3 som tillsammans med kolhydraterna från havregrynen ger dig en skön mättnad och energi för hela förmiddagen! Här nedan hittar du mitt favoritrecept på overnight oats och ett basrecept på chiapudding.

Overnight oats med blåbär & kokos, 2 portioner
3 dl havregryn
2 msk chiafrön
1/2 dl blandade frön (jag använder ofta solrosfrön och pumpafrön)
1/2 dl riven kokos
1/2 tsk kanel
1 krm vaniljpulver
1 msk honung
3 dl valfri mjölk eller vatten (jag använder ofta havremjölk)
Blåbär (funkar bra med både färska och frusna)

Blanda ihop alla torra ingredienser. Rör ner honung och vatten och rör ordentligt. Fördela i två burkar, toppa med blåbär, sätt på locket och ställ i kylen över natten.

Chiapudding basrecept, 2 portioner
1 dl chiafrön
3 dl valfri mjölk (jag använder ofta havremjölk)

Blanda ihop alla ingredienser och låt stå minst 15 minuter eller över natten. Servera med valfria bär, frukt, granola eller något annat gott som topping.

Hoppas mina frukosttips kan bidra till en mer harmonisk morgon!

//Johanna