Förbered dig och cykeln för höst & vinter!

Nu är den här, årstiden då det kan regna, hagla, snöa, blåsa eller solen skina – allt på samma dag. Som cyklist kan man behöva tänka till lite extra för att hålla sig torr och varm även såhär års. Här kommer våra bästa tips på vad du ska tänka på inför en säsong med höst- och vintercykling.

Klä dig i lager-på-lager

Vårt första tips att klä sig enligt lager-på-lager principen. Då kan du själv reglera temperaturen men ändå hålla undan vind och väta.

Lager 1 – Det innersta lagret – ett fukttransporterande underställ som för bort fukt och svett
Lager 2 – Mellanlagret ska absorbera fukten (här är ull ett toppenbra material!)
Lager 3 – Det tredje lagret håller dig varm och är det skiktet du lättast reglerar själv beroende på temperatur.
Lager 4 – Yttre lagret bör vara vind och vattentätt. En tunn jacka med GORE-TEX membran är ett hett tips! Softshell är också ett populärt material bland cyklister, då det både håller värmen och agerar vindstoppande.

Skydda öron, tår och fingrar

Under hjälmen är det bra att ha en vindtät mössa eller pannband. Är du extra frusen av dig, välj alternativ som också värmer. Skoöverdrag är något du aldrig kommer vilja vara utan, när du väl har testat. Det skyddar mot lera, vind, vatten och håller fötterna torra samt skorna rena. Det finns olika modeller anpassade för olika typ av skor, så det ska passa just dig. Välj plagg som är utrustade med reflexer, så slår du två flugor i en smäll!

Vid snö – dra på dubbarna

Tänk på att underlag med isfläckar och snö är förrädiska. Använd vinterdäck på cykeln! De är tillverkade av ett mjukare gummi och har ofta även riktigt bra punkteringsskydd. De finns både med och utan dubb men vi rekommenderar generellt med dubb. Sätter du dessutom på stänkskydd slipper du att bli nedstänkt extra ruskiga dagar.

Syns!

Cykelns framlampa, ska vara fast lysande i vitt eller gult sken. Baklampan får vara blinkande och bör vara röd. Se till att lamporna har ett så pass starkt ljus att du syns på 300 meters håll. Glöm heller inte reflexerna, du ska ha reflexer synligt både fram, bak och på sidan av cykeln för att både synas OCH följa lagen. Har du redan inte valt plagg med insydda reflexer, se då till att komplettera med en reflexväst eller arm- och benreflexer så du verkligen syns där ute på vägarna. Tänk på att om det regnar och blåser, blir sikten ännu svårare för en bilförare och då är det extra viktigt att vi cyklister syns!