Börja spela hockey – det här behöver du!

Är det dags för junioren att börja spela hockey? Eller har nybörjaren precis slutat sin första säsong på hockeyskolan och det är dags att handla sina första egna hockeyprylar? Vilken utrustning behöver man då som nybörjare? Vi guidar dig till de nödvändiga sakerna inför hockeystarten.

Tips till hockeyföräldrar

Skridskor

Att åka skridskor kan vara svårt i början, men kidsen brukar snabbt utveckla balans och smidighet. Ishockeyskridskorna kan kännas lite styva när man klämmer på dem, men med den vadderade insidan och flexibilitet på rätt ställen i skalet så kommer det funka jättebra.

Barnens fötter ser väldigt olika ut och därför erbjuds det olika modeller av skridskor från de olika leverantörerna på marknaden.  Det finns skridskor i olika typer av läster, tidigare var de vanligaste D och EE, där D är ”normal”-bredd och EE en bredare variant. Nu har leverantörerna tagit fram tre olika för att de ska passa alla. Skridskorna finns i flera olika prisklasser och i början av hockeykarriären behöver man inte satsa på det allra värsta. Än så länge gör vissa detaljer inte den nyttan utan det viktigaste är att skridskon sitter bra på foten och är anpassad efter spelarens förmåga och vikt.

Vi skannar och mäter våra kunders fötter för att få fram rekommenderade modeller, sen ställer vi frågor för att ta reda på vilken nivå spelaren är på. Allt för att hitta rätt modell som är anpassad för spelarens fot och nivå.

Är det första gången, och barnet vill prova att spela hockey – se om du kan låna skridskor från en kompis. Kom ihåg att de måste vara i rätt storlek och se efter om skenan behöver slipas. Ofta brukar föreningar också låna ut om man vill prova vår roliga sport!

Skridskoskydd – Det är viktigt att skydda skridskornas stål så glöm inte att köpa ett par skridskoskydd som används när det inte finns en gummimatta att gå på utanför isen. 

Hjälm

En hjälm är ett viktigt skydd för huvudet, hjärnan, ögonen och tänderna. Det är obligatoriskt att bära en CE-godkänd hjälm både under match och träning, oavsett ålder eller nivå. Alla våra hjälmar i butiken är självklart godkända.

Hockeyhjälmen ska sitta stadigt på huvudet och justeras så att den inte glider när barnet rör på huvudet. Hjälmen ska sitta helt still när barnet skakar på huvudet. Baksidan av hjälmen bör gå ned ända till där huvudet möter nacken. Får du in 1 – 2 fingrar mellan barnets ögonbryn och hjälmen brukar vara ett bevis på att hjälmen är lagom stor.

Hjälmar finns i storlek XS-XL (beroende av modell) och det går inte att förhålla sig till ålder, längd eller vikt när det gäller huvudstorlek, ta hjälp av vår personal i butiken så hjälper vi er så det blir rätt. 



Tänk på att…

  • Barn måste ha galler på hjälmen, viktigt att hakan är placerad i hakkoppen. Vi provar ut rätt storlek på gallret, det finns i storlek XS-L.
  • Hjälmens kant ska vara cirka en till två centimeter ovanför barnets ögonbryn.
  • Justera bandet under hakan så att det inte kan passera över hakan. En fingers bredd i mellan hakan och remmen brukar vara lagom.
  • Kontrollera regelbundet hjälmen för sprickor eller skador på gallret, byt ut dem om det behövs av säkerhetsskäl. Framförallt måste de bytas om de utsatts för en kraftigare smäll.

Se vårt utbud av hjälmar här!

Underställ

Ett underställ behövs under skyddsutrustning, då slipper man att det skaver och kliar.  Det finns två-delade underställ med tröja och byxa, alternativt short och t-shirt. Vissa har även inbyggd suspensoar och halsskydd, de är väldigt smidiga och gör att man aldrig glömmer dessa viktiga skydd. 

Klubba

För de yngsta spelarna är det viktigt att ha en klubba som är anpassad till deras längd, storlek på händerna och styrka i armarna.

1. Hur lång klubba skall du ha?

  • Placera barnet stående med skridskorna på, framför klubban.
  • Klubban ska inte sträcka sig längre än till barnets haka.
  • Välj en något kortare klubba om du är osäker. Dessutom är det viktigt att välja rätt ”flex” på klubban, dvs vilken styvhet klubban skall ha.

2. Vilken hand använder du?

  • Klubbor finns både för högerhänta och vänsterhänta spelare.

3. Vilken flex – styvhet på klubban – behöver du?

  • Youth (30 – 42 flex)
    Denna storlek passar för barn upp till 6 – 7 år och nybörjare som är upp till ca 130 cm långa. Dessa klubbor har mindre blad och smalare skaft för att de minsta spelarna ska få ett bättre grepp.
  • Junior (40 – 52 flex)
    Juniorklubbor passar spelare i 8–12-årsåldern och för dem som är 130 – 160 cm långa. Bladet är anpassat efter rätt storlek och skaftet är något smalare för att passa spelarens handstorlek.
  • Intermediate (55 – 75 flex)
    Som intermediate-spelare räknas du in i spannet 12 – 16 år och med en längd mellan 155 – 175 cm. Bladet och skaftet är fullstora på dessa modeller, men själva skaftet är oftast lite kortare än seniorklubborna. 

Se vårt utbud av klubbor här!

Halsskydd

Halsskyddet skyddar halsen och minskar risken för allvarliga skador om olyckan är framme. Det finns olika modeller, både lösa varianter och de som sitter fast placerade i understället. Det finns även två eller tre storlekar så börja med den minsta och prova dig fram. Viktigt är att skyddet sitter nära halsen och inte hänger eller viks ner, då ger det inget skydd.

Benskydd

Se till att knät skyddas. Ofta är de dessa barnet hamnar på när de faller. Tänk på att köpa rätt storlek. Lockas inte av att köpa en storlek större att växa i, för stora skydd gör åkningen svårare och sporten mindre kul. Nederkanten på benskyddet ska möta skridskons slut och sträcka sig över benet.

Damasker – Hockeyspelare bär speciella damasker som täcker benskydden och gör över knäna. Har understället kardborrefäste på låren så finns det damasker med kardborre, annars behövs en Damaskhållare också för att hålla damaskerna på plats. 

Armbågsskydd

Förutom att skydda armbågen får du även skydd på övre underarmen. Armbågsskydd finns med både hård och mjuk polstring. På insidan av skyddet är det tydligt markerat var armbågen ska vara placerad och vilken som är för höger och vänster arm.

Axelskydd

Ett axelskydd består av fyra olika delar: axelhållare, bröstplatta, ryggplatta och biceps-skydd. Bröst- och ryggplattan bör gå så långt ned att de möter hockeybyxan. Skyddet ska sitta tajt runt armarna och bröstet så att inte utrustningen rör på sig under träning eller spel. 

Se vårt utbud av kroppsskydd här!

Hockeybyxor

Byxorna har förstärkta skyddspartier baktill på ryggen, på framsidan av benen och runt höfterna. Byxorna ska gå lite nedanför knäna men inte alltför långt. På framsidan är det snörning så att byxan sitter bekvämt på höfterna.

Byxhängslen – bland kan det behövas ett par hängslen för att byxorna inte ska kasa ner på höfterna, prata med personalen i butiken så kan de hjälpa till och prova ut.

Se vårt utbud av hockeybyxor här!

Hockeystrumpor

Det finns speciella hockeystrumpor som är anpassade för hockeyn. De finns med långa skaft som går över vaden eller kortare, det finns även med kevlar material som inte går att skära igenom. I början kan man använda en vanlig funktionsstrumpa och känna sig för. Viktig är att välja rätt storlek så strumpan sitter tight och är uppdragen så det inte blir några veck i skridskorna, då kan foten domna av efter ett tag på isen.

Vattenflaska

Ishockey är en högintensiv sport och det är viktigt att spelarna fyller på med vätska innan, under och efter träningen. Det kan kännas lite kallt i början på isen i vissa ishallar men efter bara några minuters träning så blir spelarna varma och rejält svettiga.

Köp vattenflaska här!

Och du, man behöver inte köpa en helt ny utrustning. Barn växer ur sin utrustning innan den nötts ut så ett tips är att prata med kompisarna i föreningen – kanske de har vuxit ur sina hockeyprylar? Se bara till att skydden inte är mer än 1-2 säsonger gamla och att de är hela. Alla skydd (utom hjälm och skridskor) går att tvätta i tvättmaskinen, följ instruktionerna på skydden.

Stort lycka till med ert nya hockeyliv och varmt välkomna in i ishockeyfamiljens underbara värld!