Så här direkt efter nyår är det lätt att rivstarta sitt nya liv, med nya mål och planer på hur man att ta sig dit. Vi är många som gör det, men hur många är det som fullföljer sina planer? Just nyårslöften brukar ju vara av det större slaget och därför svårare att hålla. Många av oss sätter upp stora mål för hur vi ska förbättra våra kostvanor, börja träna och förändra våra kroppar. Det blir ofta stora förändringar på kort tid, som varken kroppen eller huvudet hinner med. Då är risken stor att du inte klarar av det, ger upp och istället blir besviken på dig själv. Är målet att gå ner i vikt eller bli mer vältränad är risken för jojobantning, skador och psykisk ohälsa mycket större om det går för fort.

Försök därför ändra inställning till denna tid av nyårslöften och hälsomål och tänk på det som ledord och inspiration för det kommande året istället. Tänk också igenom varför du vill förändra din kropp eller din livsstil. Är det för att du tror att folk kommer tycka om dig mer om du väger ett par kilo mindre eller har mer definierade muskler? Eller är det för att ryggen skulle må så mycket bättre av en springtur efter en heldag på kontoret? Eller att magen skulle funka bättre av mer fiberrika grönsaker? När det kommer till hälsa och livsstilsförändringar är det bara du själv och ditt eget mående som bör vara i fokus.

Kom också ihåg att uthållighet och tålamod är nyckeln till framgång. Man måste planera, vara förberedd och vara medveten om att det tar lång tid. Med många små steg når man sina mål på ett mycket säkrare sätt och mår mycket bättre på vägen dit, än om man har bråttom.

Här är mina bästa tips för en långsiktig kostförändring:

  • Drick mycket vatten.
  • Fokusera på grönsaker och frukt.
  • Planera och bestäm i förväg vad du ska äta och när. Gör matlådor och ha alltid nyttiga mellanmål nära till hands så att du inte gör dåliga beslut när blodsockret faller.
  • Detox och fasta kan absolut vara en härlig kickstart, men ska aldrig ses som en quick fix.
  • Ta en liten förändring per vecka eller per två veckor. Till exempel, börja med att dra ner på sockret. Fokusera på den förändringen en eller ett par veckor innan du lägger till nästa lilla steg.
  • Vet du inte vart du ska börja? Ta hjälp av en kostrådgivare, näringsterapeut eller livsstilscoach för att få en personlig plan och rätt råd för just dig.
  • Börja dagen med att göra rätt val så blir garanterat resten av dagen enklare också! Här kommer två recept på en hälsosammare morgon.

 

Blåbärsgröt med kokos och frön

2 portioner
3 dl havregryn
2 msk chiafrön
1/2 dl blandade frön (vi använder ofta solrosfrön och pumpafrön)
1/2 dl riven kokos
1/2 tsk kanel
1 krm äkta vaniljpulver
1 msk kokosolja
1 msk honung
3 dl valfri mjölk eller vatten (vi använder havremjölk)
Blåbär (funkar bra med både färska och frusna)

Blanda ihop alla torra ingredienser. Rör ner kokosolja, honung och vatten och blanda ordentligt. Fördela i två burkar, toppa med blåbär, sätt på locket och ställ i kylen över natten eller i minst tre timmar. Det går jättebra att göra gröten för flera dagar på samma gång. Bara dela upp den i glasburkar och ställ i kylen så är frukosten fixad för flera dagar!

Värmande vetegräslatte
1 kopp
2-3 dl havremjölk (eller valfri mjölk)
1 tsk honung, agave eller lönnsirap (valfritt)
1-2 tsk vetegräspulver

Värm försiktigt mjölken och eventuellt honung eller sirap i en kastrull. Låt det inte koka upp, utan ta av det från plattan när det blivit aningen varmare än fingervarmt. Rör ner vetegräspulvret och rör om tills det löst upp sig i mjölken. Häll upp i en kopp och njut.

Jag hoppas du har haft en härlig jul och ett festligt nyår. Gott nytt 2018!