ANTA UTMANINGEN!

Att träningen blir till en vardagsrutin är viktigt för att få kontinuitet. Men det är även viktigt att träningen inte blir alltför slentrianmässig utan att man försöker utmana sig själv på olika sätt. Kroppen anpassar sig till det som den utsätts för och vi blir ganska snabbt bra och trygga på det. Det kan till exempel vara att löpträningen är ett varv på samma runda i samma fart tre gånger i veckan, vecka ut och vecka in. Eller att man går på samma klass på gymmet varje vecka där man gör ungefär samma saker. Det är absolut bättre än ingen träning alls men ibland behöver man lämna sin bekvämlighetszon för att ta nästa steg. Bryta av den rutinmässiga träningen med något nytt.

Utmaningar i träningen kan antingen vara förändring i den specifika idrotten, till exempel att testa mer fart eller backar under en period om man inte kört så mycket av sådant träning tidigare. Det kan också vara att fokusera på en styrkeövning under en period. Att göra en utmaning tillsammans med andra är oftast positivt och gör det enklare att lämna sin trygghetszon. 

Förutom utmaningar i träningen är såklart tävlingar en vanlig typ av utmaning som är vanligt att genomföra tillsammans med andra. För den som inte tävlat tidigare kan utmaningen vara ett enklare lokalt lopp medan mer erfarna ofta söker större och längre lopp eller ett bättre resultat.

Träning inför tävling hjälper till att hålla träningsmotivationen uppe under höst och vinter!

Var inte rädd för att lämna din trygga zon, utan våga utmana dig själv. Prova alternativa träningsmetoder och kanske alternativa tävlingar. Det finns oerhört lite att förlora men väldigt mycket att vinna genom att våga utmana sig själv.

Lycka till!