Äntligen är hockeysäsongen här! Men för att träningen ska vara säker krävs en hel del utrustning. Det är alltid individuellt hur en hockeyutrustning ska sitta, men känslan är viktig liksom att alltid byta ut om något går sönder. Här har vi listat vad du behöver, oavsett om du ska träna eller spela match.

Hockeyhjälm

Viktigast av allt är hjälmen som ska skydda ditt huvud. Hockeyhjälmen ska vara CE-märkt och anpassad efter ditt huvud. Den ska ställas in så att den sitter tätt omsluten runt huvudet, ungefär en centimeter ovanför ögonbrynen och hålla hakan på plats i hakkoppen.


Hockeyhandskar

Tänk på att handsken inte ska sitta för löst eftersom den då lätt tappar passformen. En rekommendation är att ha max en centimeter kvar till fingrarna. Det är viktigt att ha en god rörlighet i både handled och fingrar. Ett tips är att prova ut handskarna tillsammans med armbågsskydd, eftersom dessa ska överlappa varandra för att ge maximalt skydd.


Armbågsskydd

Armbågsskyddet bör täcka hela armen, från handske till axelskydd. Skyddet ska vara smidigt och följsamt och sitta ordentligt på plats. Armbågsskyddet ska följa armens rörelser och får inte hindra rörelseförmågan. Ett för stort eller för litet armbågsskydd kan påverka förmågan att röra sig fritt.


Axelskydd

Axelskyddet täcker större delen av överkroppen och består av axelkåpor, ryggskydd och extra förstärkning vid bröstben, nyckelben och biceps. Skydden är lätta och samtidigt mycket tåliga, vilket gör att de inte känns klumpiga eller hindrar rörligheten.


Benskydd

Benskydden ska sitta tight mot smalben och knä, men samtidigt tillåta aktiva rörelser i knäna. Här är det a och o att benskyddet har rätt storlek. Prova ut benskydden med skridskorna på för att veta att de inte blir för långa och går i varandra.


Halsskydd för hockey

Halsskyddet är obligatoriskt! Detta kan vara en riktig livräddare om du får en skridskoskena eller en klubba slagen hårt mot halsen. Skydden kan vara utformade på ett par olika vis. Prova dig fram vilket som passar dig bäst.


Hockeyklubba

Tänk på att klubban ska vara anpassad efter din längd, handstorlek och armstyrka. Klubbans längd bör mäta ungefär till din näsa när du står utan skridskor. Flexen, det vill säga hårdheten, anpassas efter spelarens styrka. En starkare spelare behöver en styvare klubba.


Skridskor

Skridskon ska vara anpassad efter spelarens vikt och styrka. Den ska ha så mycket kontakt med foten som möjligt, samtidigt som det ska finnas plats för rörlighet. Ett tips är att mäta innersulan mot foten – en skridsko får vara max 8 – 10 mm större än foten.


Slutligen vill vi återigen påminna om att alltid byta ut om något i din utrustning går sönder. En rem som gått av eller en hjälm med en spricka påverkar hur väl du blir skyddad på isen.