Icebug Xperience West Coast Trail

All löpning behöver inte handla om asfalt eller om att pressa tider. Vissa evenemang är inte bara en tävling, utan en helt underbar upplevelse.

Jag (Sofia) och min kollega Anna fick möjligheten att delta i Icebug Xperience West Coast Trail – ett upplevelse-/löpevenemang i Bohuslän.
Anna är en riktigt asfaltslöpare och har i år sprungit två maraton och ett halvmaraton. Jag tävlar i swimrun, så jag är van vid terräng men inte van vid att ”bara” springa.

Under Icebug Xperience träffas över 700 deltagare, från mer än 20 olika länder under tre händelserika dagar. Det finns tre olika klasser att anmäla sig till: walk, run/walk samt run. Det är en skön blandning av deltagare, allt ifrån pigga stavgångare till riktigt snabba elitlöpare.

Det 75 km långa loppet är uppdelade på tre dagar: 23 km första dagen, 29 km andra dagen och sen 23 km sista dagen. Bana är oerhört vacker, kuperad, varierande och inkluderar allt från stora klippor till smala skogsspår. De tre olika banorna under de tre dagarna, ger tre unika upplevelser!!

För att göra upplevelsen total (och avkopplande) så erbjuder Icebug Xperience ”all inclusive” där det ingår boende i campingstugor, alla transporter, loppet, energi, lunch vid målgång, frukost och middag på restaurangen, bastu vid havet, yoga, föreläsningar, barnpassning, möjlighet att hyra kajak, SUP m.m. Men självklart kan du även boka in loppet separat.

RACE REPORT
Dag 1:
Det är idel glada och förväntansfulla löpare som står på startlinjen i tävlingsbyn i Ramsvik.

Starten går och redan efter ett par kilometer blir stigarna smala och tekniska, vilket gör att tempot sänks. Men det är inget som stör utan alla tar sig tid att njuta av den underbara vyn med röda granitklipporna och det spegelblanka havet. Vi springer och kilometrarna tickar på, men det är svårt att veta hur snabbt vi vågar springa på under först dagen. Vi vet ju att det är två tuffa dagar kvar. Vi tar det ganska lugnt och tar stopp för att fotografera den fina omgivningen.
Det är gott om energistopp efter banan och utbudet är riktigt bra. Jag tar för mig av alla godsaker så som saltgurka, rawballs, chips, energidricka, vatten med mera, medans Anna bara fyller på med lite vatten.
Tur för mig att det finns gott om energi så jag slipper släpa runt på ett kylskåp…

Vi fortsätter över Sotenäskanalen, in på fina skogsstigar, över Smögenbron och ut på klipporna väster om Smögen. Sista biten av racet är en skön upplevelse, att få springa på bryggorna genom Smögen och att gå i mål längst ut på piren. Här är omgivningarna så fina att man glömmer bort att man börjar bli lite sliten efter mer än 20 kilometer terräng. Väl i mål är vi förvånansvärt pigga och benen känns okej.

Löpare och ”walkers” sitter utspridda längs kajen och på uteserveringarna och njuter av målgången, atmosfären, sällskapet och den goda lunchen.
Vi kan inte få nog av havet och vyerna, så vi kliver på Icebug-båten upp till Ramsvik och får en fin sightseeing förbi små fiskelägen och upp genom Sotenäskanalen.

Dag 2:
Det är en härlig syn på morgonen dag nr två, då de flesta deltagarna glada men med stela ben tar sig staplande till frukosten innan avfärd till dagens lopp. Idag ska vi springa 29 kilometer, varav ca 10 kilometer på Bohus Malmö. Sen ska vi ta linfärjan över till fastlandet och genom skogarna ta oss till Kungshamn, där målgången är.

Benen känns tunga vid starten men efter bara några kilometrar så släpper stumheten och de 10 första kilometrarna flyter på smidigt. Det är lätt att skaffa löparkompisar utmed banan, då man brukar känna igen medlöparna redan efter första dagen. Vid linfärjan över till fastlandet blir det ett längre stopp. Tiden stoppas och vi får möjlighet till energi, toabesök, stretching och tid att prata med medlöparna.

På fastlandet är banan kuperad och efter ett gäng kilometer så börjar kroppen tröttna. Men sträckan idag är det längsta löparlopp jag någonsin sprungit – 29 kilometer terräng!! Och med tanke på att vi i går sprang vi lite längre än ett Göteborgsvarv och i dag springer vi samma sträcka som ett Lidingölopp, då är det kanske inte konstigt att låren är trötta!! Dessutom ska vi i morgon bitti startar ännu ett ”Göteborgsvarv i terräng”…
Efter en hel del kämpande tog vi oss stolta, nöjda och glada i mål! Det fanns aldrig en tanke på att ge upp! I mål ska vi alla tre dagarna.

Innan kvällens föreläsning med Markus Torgeby blev det bastu och ett dopp i havet! Det är härligt att omge sig med människor som delar ens stora intresse, träning och löpning. Det finns alltid något att prata om i spåret, på bussen, i bastun eller under middagen. Vi somnade riktigt gott på kvällen, med benen i högläge.

Dag 3:
Idag blir vi skjutsade med båt över till Hunnebostrand där starten ska gå. De flesta löpare är taggade och sugna på att få starta för att få lite fart på kroppen igen.

Dagens bana börjar kraftigt uppför så farten är behagligt lugn. Väl uppe på högsta punkten stannar de flesta till för att fotografera skärgården i flödande solsken.

Dagens bana går genom fin skogsterräng, genom Hunnebostrand, över långa fina bryggor, utmed Sotenäskanalen för att sen passera bron och springa de sista 6 kilometrarna på Ramsvikslandet, med målgång i tävlingsbyn på Ramsvik. På många ställen går lokalbefolkningen man ur huse för att dricka kaffe och heja på alla löpare som passerar deras husknut. Även stämningen mellan löparna är på topp denna dag, det blir många glada tillrop under dagens 23 kilometrar. Låren och benen kändes betydligt bättre idag än under gårdagen. Men de sista kilometrarna kändes oändligt långa och längtan till målgången var stor! Och i mål kom vi!! 75 kilometrar upplevelse på tre dagar!

Vi gör gärna om det!

Självklart lär man sig en del på vägen, både om sig själv och sina styrkor och svagheter, men också lite annat matnyttigt att ha i åtanke nästa gång vi ska springa ett långlopp:
•   Springa MER terräng! (Anna)
•   Tänk inte på tiden, spring långt, långsamt och njut!
•   Spring inte i sprillans nya skor, hur sköna de än är!
•   Boka massage efter loppet, benen är bra stumma.
•   Komma ihåg att stretcha!

Icebug Xperience bygger på gemenskap och gemensamt intresse. Evenemanget är kul att genomföra med sina vänner, men åker du själv kommer du definitivt att träffa nya vänner! Gemenskapen i den officiella tävlingsbyn på Ramsvik är magisk. Personalen på plats är hjälpsamma och peppar oss löpare.  Alla deltagare är glada, uppspelta, nöjda, pratglada och diskuterar gärna dagens tur genom magisk miljö. Här diskuteras inga tider, alla som kommer i mål är vinnare, det spelar ingen roll vilken grupp du tillhört.
Men självklart är det en prisutdelning sista dagen för de tre bästa herrarna och de tre bästa damerna i run-gruppen!

Det finns många härliga träningsevent både i Sverige och utomlands. Så passa på och boka in ett upplevelse-event under 2019, så har du en morot för din träning!
Tänk på att allt inte handlar om att pressa tider, utan tänk på att du ska må bra både i kropp och själ!

//Anna Hellström och Sofia Asplund