8 semesteraktiviteter för familjen

Att semestra hemmavid blir mer och mer populärt och begreppet ”hemester” eller ”svemester” har aldrig varit så trendigt som nu. Att semestra på hemmaplan kan dock kräva lite extra kreativitet men oj så många äventyr som väntar runt husknuten! Här får du 8 tips på både billiga och framförallt roliga familjeaktiviteter.

Testa olika strandlekar
Sol och värme innebär också sol och bad. Lekar och spel brukar alltid gå hem på stranden som ex frisbee, strandtennis, boule eller kubb. Har man inte något av detta med sig kan man testa vattenkull eller vattenstafett.
I vattenstaffet låter ni två barn sitta på stranden med var sin bunke på huvudet, samtidigt som kompisarna eller de andra deltagarna springer till vattnet, fyller sina muggar, springer tillbaka och fyller hinkarna. Det lag som först lyckas fylla hinken med vatten vinner. Eller varför inte anordna en sandslottstävling?

Cykelsemester
Att cykla i sommarlandskapet, känna dofterna och höra fåglarna kvittra är en underbar upplevelse. Ta med familjen ut på en kortare eller längre cykeltur och övernattning i tält. Packa med en fysisk karta och låt barnen vara med och titta och bestämma vart ni ska. Planera för era raster och lägg gärna in någon roliga aktiviteter längs vägen som ex naturbingo som ni hittar nedan.

Tälta i skog eller trädgård
Alla barn (och många vuxna) gillar äventyr! Vad är då bättre än att ta med ett tält och slå upp i skogen eller på trädgården? Förbered för mat och grillning och njut av naturen.

Naturbingo
Att spela bingo med hjälp av det naturen har att erbjuda är både en superenkel och jätterolig utomhuslek för barn. Är ni många personer kan ni dela in er i lag och tävla mot varandra. På nätet finns mängder av färdiga bingobrickor att skriva ut. Ladda ner mallar här>>.
Ett tips är att samla sakerna i en tom äggkartong och klistra bingobilderna på insidan av locket. Då är det enkelt att följa era bingobrickor och bära med sig sakerna. Tänk dock på att vara rädd om vår natur när ni är ute!

Sightseeing på hemmaplan
Har du besökt turistbyrån i din egen stad? Ofta finns det guldkorn ni inte ens visste om! Och ibland ordnas roliga aktiviteter. Gå dit och fråga vad som händer i sommar och ta med dig broschyrer hem så att du kan planera.

Ge er ut på picknick
Den gamla hederliga picknicken är inte att förringa. Sväng inom bageriet och köp färskt bröd eller stek plättar som ni sedan tar med er. Sätt er vid en sjö, i en park, på stranden eller vid favoritlekplatsen och njut.

Geocaching
Geocaching är en högteknologisk skattjakt som sker utomhus och som är mycket populär, inte bara i Sverige utan i de flesta länder. Geocaching passar alla åldrar och är inte bundet till årstider. Med hjälp av en GPS-enhet ska man hitta ”skatter”,  eller s.k. cacher. Cacherna kan vara av olika storlekar och former. Har du en smartphone, tex. en iPhone, kan du ladda ner appar från Appstore. Du behöver två appar. En där du själv kan lägga in koordinaterna för den cache du vill hitta, dvs om du vet vilka koordinater cachen har. Denna app, Free GPS, är gratis. Du behöver också skapa ett konto. Här kan du läsa mer om geocaching.

Turnering
Gör en egen turnering i trädgården där ni antingen tävlar inom familjen eller mot en eller ett par vänner/familjer. Förbered grenar, laguppställningar, poängtavla och kanske flera olika datum för de olika grenarna i förväg.

Exempel på grenar:

  • Boule
  • Stafett
  • Krocket
  • Badminton
  • Kubb
  • Kicka fotboll flest gånger på knät.
  • Rasa pyramiden (pyramid av tomburkar, kasta boll för att rasa den)
  • Utomhusbowling (käglor av pet-flaskor med lite sand i)
  • Hela havet stormar
  • Brännboll

Tips! Sätt er ner med hela familjen och skapa en lista över roliga saker ni vill göra i sommar som ni sedan kan bocka av under tiden!