Ni kan ha världens skickligaste målskytt. En back som inte släpper förbi någon. En målvakt som tar de svåraste skotten. Men trots allt detta går det allra bäst för de lagen som har en god laganda. Sveriges landslag pratade om det när de tog sig till kvartsfinal i VM. Hur de kanske inte kvalitativt hade VM:s bästa trupp, men att det gick så bra som det gick för att de verkligen jobbade tillsammans under hela matchen.

”Vi jobbar tillsammans i en hel jävla match. Otroligt imponerande, jag är så stolt över grabbarna” sa Janne Andersson efter åttondelsfinalen mot Schweiz. Något hela Sverige höll med om. Det finns olika anledningar till att ett lag har en bra laganda. Det kan bero på att de helt enkelt gillar varandra eller att det går bra för laget. Då kan den goda lagandan skapas per automatik. Men om det inte skulle komma automatiskt krävs det en stark ledarinsats av lagledaren för att skapa den där känslan av att att laget måste jobba TILLSAMMANS mot samma mål.

Som Antoine Griezmann, fransk anfallare i Atletico Madrid säger: “We are a family and that is evident in the pitch, we all fight for the same goal.”

Här kommer våra fem bästa tips för att skapa en god laganda.


Sätt upp målen tillsammans.
När ni sätter upp mål för ert lag är det viktigt att alla är med och får vara delaktiga. Om inte alla får vara med när målen sätts är det svårt att skapa en känsla av gemenskap. Alla ska också vara med när målen utvärderas.

Ha en bra och öppen kommunikation.
Att ha en bra kommunikation är viktigt för att laget ska kunna bygga upp förståelse och respekt för varandra. Genom att våga prata och säga hur man tänker, skapas en ödmjukhet och acceptans. Det är viktigt med bra kommunikation både under träningen och under matchen.

Skapa trygghet.
Genom att diskutera och reflektera kring jargonger och attityder kan ni tillsammans jobba mot en trygg plats där alla vågar säga vad de tycker och tänker, utan att känna att någon annan kommer ta illa upp eller säger något taskigt tillbaka. Den trygghet som byggs leder även mod och positivt tänkande bland spelarna, mod som tar bort rädslan för resultatet av prestationer.

Ha roligt tillsammans.
Hitta på roliga aktiviteter, åk bort tillsammans, testa en annan sport tillsammans, gå på ett teambuilding-event, spela laserdome eller vad som helst som ni tycker är roligt. Gör något tillsammans utanför planen och låt spelarna leka tillsammans så kommer det garanterat att öka motivationen och skapar en positiv gemenskap.

Ledarskap.
Lyft laget vid medgång och vårda det vid motgång. Se till så att alla känner sig trygga och som en del av gemenskapen. Se på alla som individer där det krävs olika ledarskapstekniker för olika personligheter. Läs av vad dina spelar lyssnar till bäst. Bedöm och förändra laget vid behov och var öppen för spelarnas kritik.