Stormköket bjuder in till utomhusmiddag!

Visst är det något speciellt med att tillaga och äta mat utomhus i naturen? Maten blir godare, du får frisk luft och det ges också en möjlighet till gemenskap och umgänge i dessa tider när vi inte bör umgås inomhus. För den perfekta utomhusmåltiden krävs dock lite förberedelser och såklart rätt stormkök för just dig och dina behov. Här ger vi dig tips och råd när du väljer stormkök.

Att välja stormkök
Gasolkök, spritkök, nultifuelkök. Ja, det finns många varianter av stormkök att välja mellan. Innan du ger dig ut i skogen ska du vara noga när du väljer vilken köksutrustning du ska använda. Här ger vi dig några frågor du bör fundera på innan.

     

 

 

 


Vad ska du använda stormköket till?
Om du främst har tänkt tillaga frystorkade måltider på ditt stormkök kan ett enklare spritkök räcka. Vill du ha kort tillagningstid bör du välja ett gasolkök eller multifuelkök. Om du planerar att tillaga mer avancerade rätter är det viktigt att du kan reglera stormkökets värme.

Spelar vikten någon roll?
Fundera på om du behöver ett stormkök med låg vikt (t.ex. vid vandring) eller om det inte spelar stå stor roll. Ett enkelt spritkök är ofta lätt medan en avancerad multibrännare väger lite mer. Allra mest väger ett portabelt kök (t.ex. Primus). Kökets vikt kompenseras dock ofta av vikten på bränslet. Den låga energitätheten i sprit gör att du kan behöva släpa med dig mer bränsle om du använder spritkök jämfört med om du kör på exempelvis gas eller bensin.

Hur många personer ska äta?
Är ni flera som ska mättas kan ett större stormkök lämpa sig. Men om du är den enda som kommer att använda köket, kan det vara värt att satsa på en mindre modell.

Hur stor behöver brännaren vara?
Storleken på brännaren indikerar vanligtvis såväl bränslets effektivitet som dess uppvärmningsförmåga. En mindre brännare kan vara mer bränsleeffektiv än en större men ändå värma en mindre yta på kitteln. Detta kan göra stor skillnad när du försöker tillaga en måltid.

Vilken årstid ska du använda stormköket?
Olika typer av stormkök skiljer sig åt när det kommer till användbarhet i kyligare väderförhållanden. Om du ska använda ditt kök i samband med camping på sommaren behöver du inte vara så kräsen. Men om du ska koka mycket vatten och smälta snö på vintern bör du tänka efter. Då är ett multifuelkök att föredra framför både spritkök och gaskök.

 

Frystorkad mat, som är enkel att ta med och enkel att laga.

Recept – Currygryta med grönsaker

En kryddig och värmande gryta för ca 2 personer (beroende på hunger). Med relativt få ingredienser blir det enkelt att bära med och enkelt att laga ute. För att göra det ännu smidigare kan alla grönsaker hackas hemma i förväg

Fräs upp lök, morötter och grönsaker i en kastrull tills löken blivit mjuk. Tillsätt currypasta och rör om. Slå på krossade tomater, kokosmjölk och buljongtärningen. Låt stå och koka tills grönsakerna är mjuka. Vänd ner bladspenaten innan servering. Ät och njut av en värmande curry. Servera grytan som den är eller tillsammans med ris eller en bit bröd.

1 gul lök
2 stora morötter
4 potatisar
1 tetra krossade tomater (390g)
400 ml kokosmjölk
1 grönsaksbuljongtärning
65 g bladspenat
1,5 msk röd currypasta
Olja att steka i

Ut och njut av din goda middag!