Att vistas utomhus i frisk luft och härlig natur gör gott för både kropp och själ! På sommaren är det många som passar på ge sig ut med familjen för att upptäcka och utforska naturen tillsammans. När man är på språng att ge sig ut är det dock få av oss som vi vill stå och laga mat, det ska vara smidigt och enkelt och gärna mat som kan ätas direkt ur handen. Regel nummer ett är dock att inte ställa för höga krav på picknick- eller utflyktsmaten utan försöka hålla det så enkelt som möjligt.

Den bästa utflyktsmaten är såklart den kalla som kan ätas när som helst och som är smidig att tillaga innan man ger sig ut. Det kan t.ex. vara piroger, portionspajer, wraps, tunnbrödsrullar, pannkakor, sallader mm. Önskar man varm mat är soppa i termos att föredra. Då vi har olika hungercykler kan det vara en god idé att även ha med sig grönsaker (t.ex. gurkstavar) eller färsk frukt i bitar eller kanske på ett fruktspett. Om hungern då tränger sig på för någon i sällskapet är det enkelt att räddat upp eventuella humörsvängningar (som vissa tenderar att få), när de blir hungriga.

Glöm heller inte att sol, värme och fysiska aktiviteter kräver mycket vätska och där är ju vatten den bästa törstsläckaren. Skiva några gurkskivor eller pressa i lite saft av citron för att variera smaken. En smart tips är att fylla pet-flaskor med vatten och frysa in dem dagen innan. Då håller sig vattnet kallt längre och kan även fungera som kylklamp för annan mat under färden. Mat mår trots allt inte bra av värme och det är därför viktigt att den hålls kyld.

Ett annat bra tips en varm sommardag är naturligtvis den omåttligt populära smoothien som både mättar och släcker törsten. Här kan man själv mixa ihop en stor sats hemma och hälla upp på termos. Förvara den i kylväska, packa ner några glas och skaka termosen innan du serverar smoothien. Vad man önskar ha för ingredienser i sin smoothie varierar självklart och här är det bara din egna fantasi som sätter gränserna.

Så ge dig ut och njut av sol, värme, bad och god enkel sommarmat!