– att äta varierat och lyssna på kroppen

 

Det blir mer och mer vanligt att äta vegetariskt och fler och fler börjar kalla sig för vegetarian eller vegan. En vegetarisk kosthållning, om den genomförs på rätt sätt, är fördelaktig på många sätt. Mindre kött ger mindre koldioxidutsläpp och därför mindre avtryck på klimatet, samtidigt som mer grönsaker är gynnsamt för en hälsosam kropp eftersom det ger mycket vitaminer och mineraler.

Att ge sig själv en etikett och kalla sig vegetarian eller vegan ger en tillhörighet och skapar gemenskap och trygghet, men kom ihåg att de fördelaktiga effekterna av att äta vegetariskt sker även om du inte stämplar dig själv som vegetarian. Ditt koldioxidavtryck blir mindre även om du väljer att inte äta vegetariskt alla måltider, utan bara ett par gånger i veckan. Eftersom människan av naturen känner ett behov att kategorisera och sätta namn på det mesta, har detta börjat kallas för flexitarianism, vilket helt enkelt är ett namn på att äta varierat.

Jag personligen tror inte på stämplar, kategorier eller att begränsa sig. Utan jag tror på variation, att känna efter och att yssna på vad kroppen behöver. Troligen kommer din kropp behöva olika sorters näring vid olika perioder i livet och en för begränsad livsstil eller kosthållning kan då nästan bli skadligt. Det är viktigt att kosthållningen eller livsstilen inte hindrar en från förändring om livssituationen ändras. En gravid kropp behöver t.ex. inte samma näring som en kropp som ska tävla i ett maratonlopp, på samma sätt som ett barn inte behöver samma näring som en fullvuxen man.

Så hur ska man veta vad kroppen behöver? Ja, det är inte det lättaste och det enda sättet är egentligen att lära sig lyssna på sin kropp, vilket såklart är jättesvårt. Några indikationer på felaktig livsstil är återkommande huvudvärk, sömnproblem, överdriven trötthet, återkommande förkylningar eller överdrivet sug efter särskilda livsmedel. Upplevs några av dessa symptom kan det ses som signaler från kroppen på att något är fel.

En strikt vegansk kosthållning med mycket raw food är jättebra i läkande syfte om man exempelvis går igenom sjukdomar eller på andra sätt vill optimera kroppens egna läkningsförmåga. En kosthållning likt lchf, där fokus ligger på att äta större delen av sitt energiintag från fett och protein, är jättebra för optimal fettförbränning och hormonbalans för den som siktar på att gå ner i vikt. Det enda sättet att veta vad som fungerar för dig är att prova dig fram och känna efter hur kroppen mår. Bara du själv kan avgöra vad som är en optimal kosthållning för just dig!

Testa dig fram till vad din kropp mår bra av!

Lycka till!

//Johannna