Slipning av skridskor
Det som bestämmer skärpan på en skena är skåldjupet (som anges i millimeter). Desto djupare skål, desto vassare blir det. Vanligast skåldjup för en utespelare är 20-22 mm. Målvakter använder ofta djupare skål, men detta bör man undvika då det kan ge skadeproblem i knä och ljumskar. Rekommendationer säger 12-16 mm.
En generell rekommendation för att välja skåldjup är att använda formeln kroppsvikt/3,14 (Pi). Exempel: 80 kg/3,14=25,47, runda av till 25. Då har du ett skåldjup (25 mm) att utgå ifrån.
Fördelen med en djup skål är att man får bättre fäste i svängarna och man kan stanna snabbare. Nackdelen är att glidet försämras. Generellt så kan en lätt spelare ha djupare skål och en tung lite mindre djup skål. Bandyspelare kör helt plan slipning vilket ger bästa glid.
Profilslipning (radie contra åkyta)
En profil är skenan sedd från sidan (eller i profil). Prosharp Profiling® har varit under utveckling sedan första maskinen kom ut på marknaden (1986) och tanken är att det ska maximera och hjälpa spelare att nå sin fulla potential. Prosharp Profiling® fokuserar på fyra områden: acceleration, rörlighet, fart och stabilitet. Genom att välja rätt profil för skridskoåkaren kan åkaren maximera eller få hjälp med dessa områden. Vår filosofi är att genom rätt profil kan åkaren gå upp i skål (flackare skål) och på så sätt undvika förslitning på höfter, ljumskar och knän samtidigt som det finns mer krafter kvar i slutet av matchen. Vad som är rätt profil för en spelare är väldigt individuellt och allt kan kokas ner till känslan på isen.
Profilernas radier anges i fot (vanligast) eller i meter.
Det finns många profiler att välja på. Det går inte att säga vad som passar en specifik spelare utan det är något man måste testa för att se vad som passar bäst. Vi kan komma med tips och råd men det är alltid upp till varje spelare att känna vad som passar honom/henne bäst.
Radie:
Idag är det klart vanligast med radieslipning. Det innebär att det inte finns någon plan yta under skenan. Man har alltid lika mycket stål i isen oavsett om man står på mitten eller lutar sig framåt alt. bakåt när man åker. Radien anges i meter eller fot, där värdet är radien på en cirkel.
Vi rekommenderar att nybörjare får så mycket iskontakt som möjligt. Det är för att ge stabilitet till skridskoåkningen. Bra nybörjarprofiler är singelprofilerna 17 ft. och 19 ft.
Nästa steg är att minska på iskontakten för att addera mer acceleration och rörlighet till skridskoåkningen. Beroende på personlig preferens kan man testa på allt från 10 ft. till 15 ft.
Efter det bör man börja testa kombinationsprofiler, där man t.ex. kan ha en radie från mitten och framåt och en annan från mitten och bakåt.
Det senaste inom Prosharp Profiling® är profiler med tre radier och fyra radier. Vi kallar dessa kombinationer Zuperior (tre radier) och Quad (fyra radier).
Vi rekommenderar Zuperior till ytterforwards och defensiva försvarare för att den ger maxat glid med hög fart rakt framåt samtidigt som den ger mycket god balans och stabilitet för att kämpa ner motståndare vid dueller. Vi rekommenderar Quad till centrar och offensiva försvarare för att den ger åkaren utmärkta möjligheter till att byta åkriktning och utföra snabba övergångar tillsammans med maxad rörlighet i hög fart.
Åkyta:
Tidigare var åkyta vanligast. En åkyta innebär att man har en helt plan yta mitt på skenan. Den är oftast 4, 5 eller 6 cm lång. Man kan också förskjuta den 0,5-1 cm framåt eller bakåt. Exempel: 30-60 är en åktya som är 6 cm lång och ligger på mitten. 40-60 innebär en 6 cm lång åkyta som är förskjuten 1 cm framåt.
Man bör slipa om profilen 1-2 gånger per säsong beroende på hur ofta man slipar och vilken slipmaskin man använder. De manuella sliparna tar bort profilen redan efter några fåtal slipningar. Använder man de automatiska sliparna från Prosharp så behåller man profilen längre.
Skenbyte
Vi kan byta stål på alla de varumärken vi saluför och som har utbytbara stål. Vi lagerhåller de vanligaste modellerna och storlekar. Vi rekommenderar att man har ett par extra skenor som är slipade och klara om en olycka skulle inträffa. Om skenan t.ex. går av så är det lätt att byta och spela vidare.
Att tänka på
Tänk på att alltid använda skridskoskydd i omklädningsrummet och till/från isen. Se till att skydden är hela och rena. Spola dom gärna under rinnande vatten när de är smutsiga. Använd mjuka skydd när skridskorna förvaras i bagen. Sätt aldrig på vanliga skridskoskydd efter att ni torkat skenan eftersom de är fuktiga sedan tidigare. De mjuka skydden däremot suger upp eventuell fukt som finns kvar på skenan.