13 jan 2021

Vinter = Halka

Nu kommer vintern med snö och is. Fantastiskt i rätt sammanhang, men vintern betyder också halka – och olyckor. Statistik från MSB*, visar att varje år halkar över 27 000 svenskar så pass illa att de måste uppsöka sjukhus. Då har vi inte ens nämnt alla som undkommer med skråmor och ömma kroppsdelar. Värst drabbade är kvinnor.

– Få skulle komma på tanken att ge sig ut med bilen med sommardäck på vintern. Så frågan är varför vi inte tänker likadant när det gäller sulorna på våra vinterskor, säger David Ekelund, vd och grundare av Icebug.
Han fortsätter:
När vi bor i ett land som har vinter en så pass stor del av året skulle alla behöva skor som faktiskt är gjorda för vinterbruk. Ofta räcker det med en isfläck som man inte ser och är medveten om för att olyckan ska vara framme.

Värst drabbade av halkan är kvinnor och då speciellt i åldrarna 40–70 år. Statistiken visar att det nästan är 60 procent vanligare att kvinnor måste uppsöka sjukhus efter att ha halkat än att män måste göra det.

– Det finns ingen helt säker förklaring till varför. Vår gissning är att det dels beror på att männen tar bilen mer medan kvinnor går. Dessutom är benskörhet mycket vanligare hos kvinnor, vilket gör att ett fall oftare får allvarliga konsekvenser, säger David Ekelund.

Detta vill det svenska skoföretaget Icebug ändra på. Varje par skor som når ett par nya fötter är ett viktigt steg mot färre halkolyckor.
– Vi vill att man ska kunna fortsätta vara aktiv utomhus även under vintern. Vår mission är att inspirera och möjliggöra för människor att vara ute året om och på det sättet leva ett hälsosammare och bättre liv, säger Ekelund.

 

TIPS!

Metro är Icebugs mest sålda vintersko – och Sveriges mest sålda dubbade sko!
Med Metro2 BUGrip har du en sko som du kan promenera i på vintern utan att riskera att halka. 16 ståldubbar ger fenomenalt grepp på isiga gator. Metro2 BUGrip har också vunnit Aftonbladets stora test över bästa dubbade promenadskor två år i rad!

Klicka här och läs mer om Metro2 BUGrip från Icebug. Skon finns både till herr och dam.


 

 

En annan storsäljare från Icebug är Lien BUGrip. Läs mer här!
Lien levererar precis de egenskaper man kan förvänta sig av en Icebugkänga; bra grepp och hög komfort för promenader på vintern.

 

 

Ta var på er och tänk på vad ni har på fötterna nu när det blir vinter!

* Myndigheten för samhällsskydd och beredskap