08 dec 2020

Tre nyttigare godsaker inför julen

Nu kommer en tid fylld av mysiga fikastunder med familjen. Advent, Lucia och julförberedelser avlöser varandra och kanske kan det kännas som om det blir lite väl mycket av det goda emellanåt? Här tipsar vi om tre godsaker att ställa fram på fikabordet, för den som vill vara lite sundare.

Rawfoodbollar

7 färska dadlar

1,5 dl havregryn

0,5 dl kokos

3 msk neutral olja eller kokosolja

4 msk kakao

0,5 dl kallt kaffe

En nypa vaniljsocker

En nypa havssalt

Mixa alltsammans till en krämig smet. Låt stelna lite i kylskåpet innan du rullar dem i kokos.

Tips! Denna chokladboll blir extra festlig om den doppas i mörk choklad. Och prova gärna att toppa med hackade nötter, kanel, kardemumma eller någon annan julig smak.

 

Varm choklad

Varm choklad är något som många dricker till pepparkakorna, lussekatterna, i skidbacken eller på utflykten. Men visste du att du enkelt kan göra en fyllig och underbart god variant utan tillsatt socker? Denna chokladdryck älskas av både barn och vuxna.

Recept för 2 personer:

4 färska dadlar

2 msk neutral kokosolja

3 msk kakao

4 dl havremjölk eller vanlig mjölk

Mixa dadlar, kokosolja och kakao med en liten skvätt av mjölken. Värm resterande mjölk och häll över kakaoröran. Mixa alltsammans till en fyllig fluffig chokladdryck.

 

Chokladdoppad frukt

Torkad frukt är segt, innehåller många nyttiga ämnen och är fri från konserveringsmedel och färgämnen. Färska dadlar har dessutom en krämig konsistens och påminner lite om kola i smaken. Detta är så enkelt att det nästan inte är ett recept – men detta är vad som behövs:

Dadlar / torkad aprikos/ fikon

Mörk choklad

Kokos

Smält chokladen och doppa halva frukten, strö över kokos och låt stelna.

Ät och Njut!