02 dec 2020

Gör dig synlig i mörkret!

Under årets mörka månader är synligheten i trafiken starkt begränsad. Redan i skymningen ökar risken för olyckor markant. Genom att göra dig synlig i mörkret, kan du rädda både ditt eget liv och andras.

Många olyckor och personskador sker på grund av att vi vistas i mörkret utan att synas. Största andelen olyckor där fotgängare skadas eller förolyckas sker i tätbebyggt område, ofta på eller intill övergångsställen. Med LED-light produkter syns du på flera hundra meters avstånd, vilket ger föraren god tid att bromsa in.

  • Flash LED Light är ett band som bärs runt armen eller benet. Det fasta eller blinkande skenet gör att du alltid syns i mörkret och ger medtrafikanter chansen att upptäcka dig på upp till 300 meters avstånd. Detta ger föraren god tid att agera.
  • Blinky LED är en liten blinkande björn, hjärta eller smiley som du fäster på jackan eller väskan. Den gör dig synlig på upp till 200 meters avstånd.

Om du använder vanlig reflex är det viktigt att se över dem varje år. Genom att lysa på reflexen på cirka fyra meters avstånd och sedan jämföra med en ny reflex, kan du se hur bra den fungerar. Reflekterar den sämre, är det dags att byta ut den.

  • Reflexen ska sitta så att den syns framifrån, bakifrån och från sidan.
  • Om du ska ut och springa i mörker kan det vara bra att använda reflexväst, reflekterande träningskläder och pannlampa för att synas ordentligt.

Var rädd om dig själv, dina nära och kära!