29 jan 2020

Undvik att frysa, klä dig rätt!

När vi är fysiskt aktiva så producerar kroppen värme. Blir det för varmt så vill kroppen kylas ner och det sker genom att svettas. Klä dig rätt, så undviker du att bli kall och fuktig.


Klä dig i flera lager

Denna principen går ut på att klä sig i lager på lager, där lagren har olika funktioner. Det du vill uppnå är att du vill transportera bort svett och överskottsvärme från kroppen samtidigt som du inte får blir kall.

För enkelhetens skull så kallar vi de tre lagren:
Lager 1 (underkläder och underställ)
Lager 2 (mellanplagg)
Lager 3 (ytterplagg)

Lager 1 (underkläder och underställ)
Lager 1 ska sitta nära kroppen och har till uppgift att värma samtidigt som det ska transportera bort fukten från kroppen. Fukt och väta leder kyla och det bidrar snabbt till att du bli nedkyld. Du bör aldrig använda bomull närmast kroppen eftersom bomull binder väta och torkar långsamt. Strumpor, kalsonger, trosor och underställ i bomull är inget bra alternativ. Välj ull eller syntet. Ull värmer även när det är blött. Syntetmaterial (tekniska underkläder/underställ) har fördelen att de är mycket snabbtorkande samtidigt som de leder bort fukten från kroppen.

När ska man välja tekniskt underställ av syntetiskt material vs. naturmaterial som ull? Det beror på aktivitetsgrad, utetemperatur och grad av svettning. Ska du träna hårt så välj syntetisk, tekniskt underställ. Är din träning av lätt eller av varierande karaktär (lätt, tungt med inslag av pauser) så välj ull.

Lager 2 (mellanplagg)
Lager 2 ska isolera och ventilera kroppen genom att driva fukten bort från kroppen samtidigt som värmen inte ska lämna kroppen i onödan. Ull, fleece och andra syntetblandningar är bra alternativ som lager 2.
Det är i lager 2 som du väljer antalet lager plagg, beroende på temperatur och aktivitet. Flera tunna lager ger dig möjlighet att reglera värmen på ett enkelt sätt.

Lager 3 (ytterplagg)
Lager 3 är det skikt som ska hålla väta och vind borta. Detta yttersta lager är det viktigast och det bör vara vindtätt med goda ventileringsmöjligheter. De bästa ytterplaggen har ett membran som släpper fuktighet ut men inte in. Det mest kända membranet är Gore-Tex som används av många textilproducenter.
Tjocklek på fodret på ytterplaggen beror självklart på årstid och temperatur, men det styrs även genom tidigare val av lager 2.

Mössa, strumpor och vantar.
Val av mössa är viktigt! Ull och fleece är bra – helst kombinerad med ett vindtätt skikt.
När du väljer strumpor så ska du aldrig använda bomull. Det bästa är ull. Vid kyliga väder, ta en tunn ullstrumpa innerst och tjockare ullstrumpa utanpå.
Vantar och handskar bör också vara av ull. Är det ordentligt kallt eller om du ska till fjällen och åka skidor så är vindtäta handskar ett bra alternativ. Det är en fördel om de vindtäta handskarna har ett uttagbart foder i fleece eller ull.

Klä dig rätt och njut av den svenska vintern!