25 apr 2018

Tips på bra utflyktsmat

Våren är äntligen här för att stanna och allt jag vill är att vara utomhus. Känner du likadant?
Tänk att få vandra ut i något naturområde eller till en sjö och bara vara. Att packa ihop en god matsäck och ta med några fina vänner ut i naturen. Åh vad härligt! Men vad är egentligen bra utflyktsmat? Något som är lätt att äta med händerna (gärna med en hand så att man har en hand fri till annat), som inte kladdar och trillar isär. Samtidigt som det går snabbt och smidigt att förbereda och håller sig fräscht i väskan i flera timmar. Det sägs att allt smakar bättre utomhus i bra sällskap och jag håller nog med. Oavsett om du har tänkt spendera dagen på stranden, i skogen eller på fjället så sätter en ordentlig matsäck guldkant på utflykten.

När jag tänker på klassisk utflyktsmat tänker jag direkt på smörgåsar av alla möjliga varianter, frukt, fika och en stor termos med något varmt att dricka. Men har du också tänkt på att pannkakor är supergoda att äta kalla och funkar jättebra på picknick? Eller att soppa i termos är perfekt om du ska vara utomhus i lite kyligare väder en hel dag? Kalla sallader funkar ju också superbra, förberedda i matlådor. Eller om du har god framförhållning och massa tid över, varför inte baka dina egna pizzabullar? Och fika, glöm inte fika!

Jag gillar att använda lite grövre mjölsorter som ger mer näring och fibrer än det vanliga, raffinerade vetemjölet. Därför har jag här använt en blandning av korn- och rågmjöl som ger en mer rustik känsla på bullarna. Fyll dem med något du tycker om eller det som råkar finnas i din kyl just nu.

Pizzaknyten, 12 st
6-8 dl kornmjöl
2 dl rågmjöl
1 msk fiberhusk
1 pkt torrjäst
1 msk flingsalt
5 dl vatten
1 msk honung
2 msk olivolja
ca 2 dl tomatpuré
250 g körsbärstomater
250 g färska champinjoner
2 dl hackade oliver
1 dl hackade soltorkade tomater
1 näve babyspenat
2 msk oregano
2 msk basilika
sesamfrön till dekoration

Börja med bulldegen genom att blanda kornmjöl, rågmjöl, fiberhusk, jäst och flingsalt i en bunke. Värm vatten, honung och olivolja i en kastrull på låg värme till ca 40 grader. Häll degvätskan över de torra ingredienserna och rör snabbt ihop till en ganska lös och klibbig deg. Ställ åt sidan och låt jäsa i ca 1h.

Sätt ugnen på 200 grader. Dela körsbärstomaterna och champinjonerna i mindre bitar och blanda ihop alla med övriga ingredienser till fyllningen. Smaka av med mer kryddor eller salt och peppar om det behövs.

Häll ut degen på mjölat bakbord och knåda eventuellt in lite mer mjöl om det behövs för att den ska vara hanterbar. Dela degen i 10–12 lika stora delar och kavla ut dem till små, runda pizzabottnar på mjölat bakbord. Tillsätt mer mjöl om degen är för lös, men försök att inte arbeta den för mycket. Bred ut ett tunt lager tomatpuré och lägg ca 1 dl av fyllningen i mitten.

Vik in kanterna över fyllningen och rulla försiktigt ihop till en bulle. Lägg den med skarven neråt på en bakpappersklädd plåt. Upprepa med alla tolv bullarna. Pensla med vatten eller mjölk och strö över sesamfrön. Grädda i mitten av ugnen i 20–25 minuter.
Sen är det bara att låta dem svalna en aning, packa ihop picknickkorgen och gå ut!