09 okt 2017

Inspiration till vardagsmiddagarna!

Nu har hösten och vardagen dragit igång på riktigt med allt vad det innebär. För min del är det mycket plugg och träning, men också extrajobb och uppdrag åt både höger och vänster. Jag älskar att ha mycket att göra, men gränsen mellan mycket och för mycket är svår att hålla och jag tror att många håller med mig om att det ofta är maten och egentiden som får ta stryk när man har ont om tid. Man prioriterar inte att ta hand om sig själv och ge kroppen den näring den behöver, vilket känns motsägelsefullt eftersom det är när vi är stressade som kroppen behöver lite extra energi och omtanke. Därför håller jag det här inlägget kort och bjuder på två supergoda recept som gärna hamnar både på mitt middagsbord och i matlådan mitt i veckan när tiden är knapp.

Dessutom är det ju såhär på hösten som rotfrukterna är i säsong och ofta både är extra goda och extra billiga. Jag älskar rotfrukter, höstfärger och krispig morgonluft. Hösten är bra fin ändå, även om vardagen är stressig.

………………………………………………………………………

Morotssoppa med jordnötter
4-6 portioner

500g morötter
1 medelstor gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk finhackad färsk ingefära
1-2 tsk sambal oelek, anpassa efter smak
1 msk olivolja, kokosolja eller smör att steka i
5 dl grönsaksbuljong (eller vatten)
1 burk (400 ml) kokosmjölk
Hackade jordnötter till servering

Skala och skiva morötterna. Hacka lök, vitlök och ingefära och fräs i olja i en gryta i ca 5 minuter. Tillsätt buljong och koka upp. Låt koka på medelhög värme i ca 15 minuter eller tills morötterna blivit mjuka. Ta av från värmen, tillsätt kokosmjölken och sambal oelek och mixa slät med stavmixer. Smaka av med salt, peppar och eventuellt mer sambal. Servera med hackade jordnötter och ett gott bröd.

………………………………………………………………………

Pyttipanna-sallad
2-4 portioner

Ta de rotfrukter du gillar och har hemma! Receptet är bara ett förslag på det jag använde just nu, men går att variera och anpassa efter vad som finns i din egen kyl just idag. Det är ju det som är hela grundtanken med pyttipanna; kylskåpsrensning av det som finns och behöver användas. Både ekonomiskt och bra för miljön.

1 sötpotatis
2 morötter
2 rödbetor
3 palsternackor
1 rödlök
1 vitlöksklyfta
2 dl kokt hel havre (råris eller bovete blir också gott)
2 dl kokta belugalinser (eller andra linser eller bönor)
2 msk olivolja

Sätt ugnen på 175 grader. Hacka rödlök och vitlök fint. Skala och dela alla rotfrukter i ganska små bitar. Blanda ihop rotfrukterna och löken med olivoljan och sprid ut på en plåt med bakplåtspapper. Rosta i ugnen i ca 30 minuter eller tills grönsakerna blivit mjuka. Rör om då och då så att de rostas jämt och inte bränns vid.

Om du inte har färdigkokt havre och linser, passa på att koka dem medan grönsakerna är i ugnen.
Blanda ihop havre, linser och rotfrukter i en stor skål tillsammans med senapsdressingen (recept nedan).

Senapsdressing
1 msk senap
4 msk olivolja
2 tsk honung
2 tsk äppelcidervinäger

Rör ihop alla ingredienser i en skål. Häll över salladen och blanda ordentligt innan servering.

 

Jag önskar er en lugn och skön höst!
//Johanna